Události / architektonické soutěže

Dřevěný dům 2010 v ČR zná vítěze

V rámci Veletrhu Dřevostavby proběhlo slavnostní předání cen vítězům soutěže Dřevěný dům 2010. Letošního třetího ročníka soutěže se zúčastnilo 42 autorů s 24 soutěžními pracemi. Celkem bylo oceněno osm návrhů dřevostaveb v kategorii Návrh nízkoenergetického rodinného domu, tři návrhy dřevostaveb v kategorii Realizace energeticky úsporného rodinného domu. Rozděleny byly odměny ve výši 300.000 Kč.

EARCH.CZ , 19. 4. 2011

„Oceněné návrhy v obou kategoriích přinášejí dobrou odpověď, jak mohou moderní dřevostavby reprezentovat nově se rozvíjející životní styl – bydlení v domě postaveném s odpovědností k životnímu prostředí, v domě ze dřeva. Sousloví životní styl si dovolím podtrhnout, jelikož pro spokojený život v novém domě nestačí nízké faktury za vytápění stejně, jako nestačí překrásný výhled. Dnešní investoři požadují více a bydlení v moderní dřevostavbě jim to může nabídnout,“ uvedl předseda hodnotící poroty soutěže Ing. arch. Pavel Horák.

Všechny práce naplňovaly zpřísněné soutěžné podmínky. Přezkušovatel soutěžních návrhů Ing. arch. Petr Vala stručně hodnotí: „Veliký důraz byl kladen na to, aby autoři museli promyslet a vypracovat podklady, které na projektanty klade stavební praxe a nejen formální stránku návrhu. Podmínky byly vypracovány v souladu s kriterii Dokumentu národní kvality, podle nějž řídí rozsah projektů a kvalitu výroby přední výrobci dřevostaveb na českém trhu. Soutěžící museli splnit řadu přísných kritérií: mimo grafické a výrazové stránky také vyplnit Protokol pro energetický štítek obálky budovy, zdokumentovat tepelně technické vlastnosti navržených konstrukcí a jejich ochranu proti vnitřní vlhkosti, vypracovat požárně bezpečnostní řešení stavby a spočítat statiku hlavních nosných částí. K tomu všemu bylo součástí návrhů předložení řešení nejožehavějších detailů v konstrukcích domů. Teprve takovéto komplexní zvládnutí návrhu může přinášet odborníky-projektanty v oboru dřevostaveb. Byl jsem velmi mile překvapen vysokou úrovní kvalitou splnění těchto těžkých a nezvyklých kriterií většiny soutěžních návrhů.“

Dřevo na stavbu tisíc rodinných domů vyroste za 30 hodin

„Často se lidé ptají, jestli máme dost dřeva na stavění dřevěných domů. Na jeden rodinný dům se spotřebuje v průměru 65 m3 dřevní hmoty ve formě kulatiny. V lesích ČR přiroste za jednu vteřinu 0,6 m3 dřevní hmoty. To znamená, že každých 108 vteřin vyprodukují naše lesy tolik dřeva, kolik se spotřebuje na jeden rodinný dům. Dřevo potřebné na stavbu 1000 rodinných domů naroste v lesích za 30 hodin! Kdybychom chtěli zvýšit podíl domů na bázi dřeva na 20 % celkové výstavby, v lesích nám k tomu nezbytně nutné dřevo vyroste za necelý týden. A pokud bychom chtěli všechny rodinné domy stavět ze dřeva, lesy nám k tomu dodají dřevo za jeden měsíc,“ řekl Ing. Tomáš Pařík, předseda správní rady Nadace dřevo pro život.

 

Dětská komora architektů

V rámci soutěže Dřevěný dům 2010 proběhla doprovodná akce pro děti základních uměleckých škol v Ostravě – Dětská komora architektů. Účelem a cílem této dětské soutěže bylo seznámit žáky ve věku od 9 let s prací s přírodními prvky, budovat jejich vztah ke dřevu jako stavebnímu materiálu a také porovnání dětských představ o bydlení v dřevěných domcích s profesionálními architekty a projektanty. Úkolem bylo zpracování výtvarných trojrozměrných návrhů domu pro bydlení. Své projekty odevzdaly děti ze sedmi ostravských základních uměleckých škol.

Na 1. místě v soutěži Dětská komora architektů se umístil projekt 12-ti letého Jakuba Šindela ze ZUŠ v Ostravě – Porubě.

Výsledky soutěže Dřevěný dům 2010

Kategorie A – Realizovaný energeticky úsporný rodinný dům • 1. cena: Pavel Griz, Patrik Zamazal • Dvě 3. ceny: Milan Schmidt a Pavel Šmelhaus, spolupráce Awik House Production, s. r. o.

Kategorie B – Návrh nízkoenergetického rodinného domu • 1. cena: Ondřej Mundl, spolupráce Ivan Štefan, Tomáš Pivnička • 2. cena: Radek Sátora, Martin Cviček, spolupráce Josef Sátora, Lukáš Loudil, Jiří Mocek • 3. cena: Stanislav Kučera, Michal Štourač, spolupráce Markéta Sedláková, Pavel Málek, Tomáš Baše.

Autoři pěti projektů obdrželi také kromě ocenění zajímavé odměny.

Ing. Jan Řezáč Nadace dřevo pro život Převzato z časopisu Stolařský magazín 4/2010

www.stolmag.com

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři