Vítězem soutěže na novou smuteční síň v Týnci je studio Ivan Kroupa architekti Foto: Zdroj: Týnecké vlnění, Městský úřad Týnec
Architektura / občanské stavby

UFO jako smuteční síň od Ivana Kroupy v Týnci nad Sázavou

Před týdnem se v Týnci nad Sázavou uskutečnilo veřejné představení výsledků architektonické soutěže na novou smuteční obřadní síň, kterou město plánuje postavit na městském „novém“ hřbitově. První cenu získal ateliér Ivan Kroupa architekti.

Týnecké vlnění , 30. 7. 2022

Organizací soutěže město pověřilo Ing. arch. Miroslava Vodáka, jehož skupina CBAchitektura má v oblasti architektonických soutěží ty nejlepší výsledky. Na přípravě spolupracoval také městský architekt Ing. Jan Vaněček. Soutěž byla vyhlášena v lednu 2022 a ukončena v květnu, kdy byl odbornou porotou vybrán vítězný návrh. Pro porotu to nebyl jednoduchý úkol, protože vybírala z návrhů pěti významných českých architektonických atelierů.

Vítězem soutěže se stal návrh atelieru Ivan Kroupa architekti. Ten byl také osobně představen Ing. Arch. Ivanem Kroupou. K nahlédnutí byly všechny ostatní návrhy.

Důvodem vyhlášení soutěže je nevyhovující stav současné smuteční síně. Nová obřadní síň bude působit důstojně a díky možnosti otevření prosklených stěn umožní variabilitu v závislosti na velikosti obřadu. Důmyslné technické řešení bude nabízet důstojné a současně dostatečně intimní prostředí pro konání obřadů.

Koncept nové obřadní síně zaujal veřejnost a vyvolal živou diskuzi. Hovořilo se o výraznosti architektonického návrhu, ale např. i o údržbě takového objektu.

Foto: Diskuze o vítězném projektu zahrnovala například údržbu objektu

Týnec nad Sázavou získá funkční, architektonicky velice zajímavou a odvážnou stavbu s novým krajinářským uspořádáním, která se bezesporu stane jednou z nejvýznamnějších objektů města a bude tak navazovat na řešení několika dalších významných staveb, které v Týnci v minulosti vznikly. K účasti v soutěži byly vyzvány významné české architektonické ateliery: Ivan Kroupa architekti, Mjolk architekti, ORA, Roman Brychta Architekti a UNION. ARCH.

  • Autoři: Ivan Kroupa
  • Země: Česká republika
  • Město: Týnec nad Sázavou
  • Projekt: 2022 (1. cena v architektonické soutěži)
  • autor: Týnecké vlnění *
  • publikováno: * 30. 7. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři