Události / architektonické soutěže

Nízkoenergetická univerzitní knihovna v Rio de Janeiru | Finalista globální soutěže Holcim Awards 2009

Jelikož jste už viděli na EARCHu všechny vítězné návrhy druhého ročníku Global Holcim Award, ukážeme Vám postupně dalších deset projektů z celého světa, kterým se podařilo dostat se do finále. Dnes se jedná o nízkoenergetickou knihovnu v Rio de Janeiru od architekta Angelo Bucciho a jeho týmu SPBR architects.

EARCH.CZ , 18. 1. 2011

Situace projektu Katolické univerzity Pontifícia v Rio de Janeiru bere v úvahu “dvě existující úrovně terénu” jako hlavní smysl k uspořádání svých dvou hlavních služeb: 1) Sbírka knih a administrativní kanceláře budovy jsou umístěné v nižších patrech doplňkové budovy; a 2) Náměstí poskytuje vstup do veřejné mediatéky v horních patrech budovy.

Střechu doplňkové budovy tvoří bazén. Náměstí nad ním je přírozené rozšíření existujícího sloupořadí, nejdůležitějšího setkávacího místa campusu.

Police knih jsou vystavené za sousedící prosklenou stěnou a vytváří obdelníkové jádro objektu obklopené kancelářemi. Toto rozmístění zajišťuje, že jsou kanceláře dobře osvětleny přirozeným světlem a zároveň je z nich rychlý přístup ke knihám uprostřed dispozice, což zase snižuje energetické nároky na udržení teploty a vhkosti, které jsou důležité pro udržení stabilního prostředí pro knihy.

Návštěvníci se dostanou do foyer budovy po rampě, jenž stoupá do výšky poloviny patra. I náměstí umístěné na horní úrovní je propojené rampou a schody. Náměstí propojuje nejen dvě výškové úrovně, ale i chodníky v okolí.

Hlavní čítárna je otevřená směrem na sever i na jih, kvůli ostrému slunci je dobře zastíněná markýzami. Podélné fasády nemají žádné okna. Hluboko uvnitř budovy je špatně osvětlené místo, což jsme vyřešili prosklenými podlahami, které propouští alespoň nějaké paprsky denního světla.  

 

Více informací o tomto projektu zde. Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři