Události /

Světlo a zvuk I 2. díl Pražského Quadriennale 2011

Posviťte si na aktuální trendy a osobnosti světelného designu a zvukové novinky nejen na divadelních prknech…

Tereza Svobodová , 19. 5. 2011

Kde jinde by si mohlo světlo a zvuk najít v rámci PQ festivalu lepší základnu, než na Nové scéně Národního divadla? Právě její útroby se od 19. do 23. 6. 2011 doslova rozsvítí a rozezvučí současnými světelnými a zvukovými trendy. Právě práce se světlem a zvukem jsou dnes stěžejními obory spojenými se scénografií. Oba rychle se rozvíjející obory se kurátoři sekce Světlo a zvuk pokusí zachytit v různých formách tak, aby každý zájemce nalezl, co je pro něj zajímavé.

Košatá prezentace bude atraktivní nejen pro profesionály, ale rovněž pro ty, jež fascinují například show hudebních hvězd nebo audiovizuální projekty. Projekt Světlo a zvuk mají na starosti generální komisař PQ a scénograf Boris Kudlička a britský zvukový designér Steven Brown. Interaktivní prezentace nejnovějších postupů, výstavu i panely obohatí osobní účast věhlasných tvůrců jako Scanner, Tod Machover, Olaf Winter či Felice Ross.

„Dlouhá léta byly světlo a zvuk trochu upozaděny. Se stále lepšími technologiemi a vzrůstající poptávkou tvůrců i publika po spektakulárnějších projektech se situace mění. O obory se zajímají hudebníci, grafici, designéři,…“ říká Boris Kudlička, generální komisař PQ, který má za sebou spolupráci s celou řadou významných režisérů, ale také zkušenosti na tvorbě polských pavilonů na výstavách Expo v Hannoveru i Šanghaji.

Unikátní umělecké zážitky mohou vzniknout ve Zvukové kuchyni, prostoru pro performativní zvukové instalace, které budou mít díky zapojení notebooků a jiných přenosných zařízení interaktivní charakter. Výstava světelného designu na Nové scéně představí práce zásadních světových designérů napříč disciplínami; od činohry, opery a instalace až po čím dál oblíbenější akce ve veřejném prostoru, performance a happeningy. Třešničkou na dortu bude projekce nového dokumentárního filmu Divadlo Svoboda o významném českém scénografovi Josefu Svobodovi, jehož inovace právě v oblasti divadelního světla změnily scénografickou praxi na celém světě.

Diskuze s umělci z řad předních světových světelných a zvukových designérů slibují doslova programový maraton. Slova se ujmou významní hosté z celého světa. Otázku, zda je možné vidět zvuk, nebo se ho dokonce dotknout, nastolí ve své přednášce americký zvukový designér Tod Machover. Sám na to má jasný názor: zvuk se podle něj člověka může dotknout tak silně, že změní jeho život. Tvůrce koncertních kompozic, které prolamují žánry, robotických oper, softwaru Hyperinstruments pro tvorbu hudby nebo dokonce ozdravných hudebních programů je uznáván jako jeden z nejvýznamnějších a nejinovativnějších skladatelů současnosti.

Další přednášející, britský umělec Robin Rimbaud, známý jako Scanner, kráčí napříč experimentálními světy zvuku, prostoru, obrazu a formy. Vytváří mnohovrstvá zvuková díla, která neobvyklým způsobem využívají současné technologie. Od svých prvních kontroverzních děl, ve kterých využíval hovory z nalezených mobilů, se dostal do výstavních prostor Tate Modern nebo Science Museum London a ke spolupráci s významnými umělci všech možných oborů. Za všechny jmenujme třeba londýnský Královský balet, hudební skupinu Radiohead, Steve McQueena či Douglase Gordona.

Německý zvukový umělec působící v Berlíně, Hans Peter Kuhn, bude ve své řeči hledat zvukový a divadelní zážitek. Je jedním ze zakladatelů prvního soukromého berlínského rádia (později RADIO 100), v jehož programu měl vlastní show věnovanou nové hudbě. Stanice vznikla v roce 1985 a své posluchače si našla i v sousedním východním Berlíně, kde lidé nadšeně poslouchali hudbu, která pro ně byla jinak nedostupná.

O teple světla bude hovořit německý světelný designér Olaf Winter. Přednášku nazvanou Odrazy povede americká světelná designérka žijící v Izraeli Felice Ross. Dlouholetá spolupracovnice režisérů Krzysztofa Warlikowského a Mariusze Trelińského pracuje pro divadlo, operu i taneční soubory nejen v Izraeli, ale i v mnoha evropských zemích. Její světelný design je spojen s mnoha klasickými i současnými uměleckými díly. Multimédia jsou hlavním tématem pro nizozemského umělce Arjena Klerkxe, španělský audiovizuální umělec Francisco Aleu Riera, známý pracemi pro La Fura dels Baus, zase posluchačům nabídne exkurzi do světa 3D animace.

Steven Brown se v oblasti profesionálního zvukového designu a zvukových kompozic pro divadlo, umělecké instalace, televizi, video a mezioborové projekty pohybuje už více než dvacet let. Zvukový designér už s PQ spolupracoval v roce 2007, kdy byl vedoucím projektu zvukového designu Scenofest. Letos se stal kurátorem celé zvukové sekce PQ. Jako šéf zvukového designu Royal Exchange Theatre Company v Manchesteru má za sebou více než 85 projektů. Spolupracoval s divadly Royal National Theatre, Royal Shakespeare Company, Hampstead Theatre nebo Piccolo Teatro di Milano.

Už 27. května začne v Galerii Jaroslava Fragnera výstava s názvem Světlo a prostor. Ve spolupráci s londýnským Victoria & Albert Museum bude představen průřez profesním i osobním životem jedné z nejvýznamnějších postav světové divadelní scény 19. a 20. století, Edwarda Gordona Craiga. Jeho tvorbu Vám představíme hned v dalším díle seriálu PQ na EARCH.CZ.

Více informací na www.PQ.cz

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři