Události / architektonické soutěže

Univerzitní kampus ve Vietnamu| Globální stříbrná cena Holcim Awards 2009

Stříbrnou cenu Global Holcim Awards 2009 si odnesl japonský architekt z Tokya Kazuhiro Kojima za svůj návrh univerzitního kampusu ve Vietnamu. Jakým způsobem se vypořádal s náročnými klimatickými podmínkami ve Vietnamu? Inspirujte se, blíží se konec registrací do 3. ročníku celosvětové soutěže, jenž má jen na ceny 2 milióny dolarů!

Kazuhiro Kojima , 6. 1. 2011

Nový kampus pro fakultu architektury, situován v prostředí Mekong Delty, předměstí města Ho Chi Minh v jižním Vietnamu. Existující kampus stojí v blízkosti centra, ale díky prostorovým možnostem se počítá s jeho postupným přemístěním do nového kampusu. V roce 2006 jsme vyhráli soutěž a začali na tomto projektu pracovat.

Soutěž hledala odpověď na otázku, jak by mohl koexistovat prostor se vzděláním. Nahvrhli jsme plán, který současně dokáže propojit i oddělit jednotlivé fakulty architektury, města, stavebního inženýrství a užitého umění (interiérový design, móda). V blízkosti parcely je spousta potoků a říček. Díky tropickému klimatu jsou sezónní rozdíly extrémní a hladina vody se v průběhu roku velmi liší (v této oblasti se jedná o změnu 1,5 m, ale v některých jiných částech Mekongu dosahuje až 10 m). Proto je zde velká potřeba a nutnost během bouřek odvádět vodu pryč. Výzvou byl od začátku způsob, jak si podmanit vodu, ale zároveň zachovat její plynulý odtok. Namísto budování ochranných hrazí jsme se snažili zachovat pokud možno všechny zatopené místa, které vznikají během dešťů a jsou obehnána „prstencovitou cestou“, která je výše položena, než okolí. Budovy jsou vesměs nízké, a jejich opora je relativně slabá.

Kampus bez klimatizace: jižní Vietnam je velmi odlišný od Hanoie. Teploty jsou zde během roku velmi vysoké, ale díky silnému větru je ve stínu vcelku příjemně. Proto jsme navrhli kampus, který není závislý na klimatizaci, což je běžná praxe v Singaporu. Tento přístup je zde už velmi oblíbený – lidé si užívají „zahrádek“ v podobě venkovních kavárniček namísto prožívání nepříjemných veder. A proto rozmístění architektury (nízké budovy se silnou oporou) bylo určeno pomocí analýzy větru a síly průtoku. Využili jsme k tomu CFD (computer fluid dynamics = počítačovou dynamiku tekutin).

Návrh konfigurace prostoru uvnitř „prstencovité cesty“ začal příčným řezem. Jedná se o tvar vycházející ze směru proudění. Až jej dokončíme, bude to celosvětově unikátní kampus, protože studenti zde budou studovat v prostředí s přímou zkušeností z trvalé udržitelnosti. Záměrem projektu není postavit obrovskou budovu zasazenou do okolního prostředí, ale naopak ji nechat splinout s okolím...

Více informací o tomto projektu zde. Pro bližší informace o soutěži Holcim Awards a přihlášení vlastního projektu se podívejte www.HolcimAwards.org.

 

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři