Události /

V Olomouci: Proluka - problém nebo příležitost

Proluky v historickém jádru Olomouce jsou jako vylámané zuby. Je jistě dobré je zacelit. Jedna taková - za dlouhou dřevěnou ohradou - zeje v Denisově ulici už od 60. let minulého století. Na jejím místě plánuje Muzeum umění Olomouc postavit Středoevropské fórum Olomouc (SEFO). Před deseti lety se mu nepodařilo uspořádat architektonickou soutěž, přesto vznikly desítky prací na stejné téma. Výstava v Galerii XY prezentuje celou řadu dosud nepublikovaných návrhů převáženě studentských prací a lokálních intervencí.

Galerie XY , 30. 10. 2017

Doprovodný program výstavy

29. 11. Veřejná debata k výstavě Proluka, Divadelní sál DNC

17:00 Architektonické soutěžení v ČR

Před osmi lety selhala snaha vyhlásit na dostavbu Muzea umění Olomouc SEFO architektonickou soutěž. Muzeum si pro návrh vybralo osvědčeného architekta a soutěž v následujících letech již nevyhlásilo. Měly by návrhy významných veřejných staveb vycházet z architektonických soutěží? Jaká je situace 10 let po zmařené soutěži na Národní knihovnu ČR v Praze? 

19:00 Proluka - potenciál místa

Jaké architektonické příležitosti nabízí notoricky známá proluka v Denisově ulici, klíčové místo v historické struktuře města? Prostor za nejlepší plakátovací plochou v Olomouci v minulosti lákal nejednoho architekta. O jeho budoucím využití pro prezentaci moderního umění už je rozhodnuto, stavět se s největší pravděpodobností bude podle známého projektu Jana Šépky. Jaké vize do téhož prostoru vložili jiní tvůrci? Z Brna, potažmo Liberce, přijede Zdeněk Fránek, z jehož ateliéru vzešlo hned několik diplomových prací na téma SEFO. Jejich protějšem jsou studentské práce z Brna, které představí olomoucký rodák, architekt Adam Jung. Projekt šternberského architekta Pavla Martinky bude dalším z mnoha prací, které představí jak výstava, tak veřejná diskuse.

Pořadatelé: Klub architektů Olomoucka a Divadlo na cucky. Projekt finančně podpořila Nadace Via a členové KAO.

Vernisáž 2. 11. v 18:30, Galerie XY

Kurátoři výstavy - Monika Beková, Adam Jung, Tomáš Pejpek, Ondřej Spusta

Výstava potrvá do 1. 12. 2017. 

Více na FB události akce zde.

  • autor: Galerie XY *
  • publikováno: * 30. 10. 2017
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři