Bistro pro líné dejvické neděle

Pondělí, 15. Únor 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Ať už máte volnou neděli a rozhodnete se pro brunch, nebo si chcete dát denní specialitu z francouzské kuchyně, Café Záhorský vám dokáže nabídnout oboje. Zážitek pak musí být o to příjemnější, když chuťovou gastronomickou lahůdku doplníte i tou vizuální, architektonickou. Račte se podívat.

JRA Jaroušek.Rochová.Architekti, Café. Bistro. Pekařství Záhorský - foto © Filip Šlapal
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Magdalena Rochová
Ateliér JRA Jaroušek.Rochová.Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 6 - Dejvice
Ulice, číslo Eliášova 279/1
PSČ 160 00
Datum projektu 2015
Datum realizace 2015
Užitná plocha 220.00m2
Poznámka

Foto © Filip Šlapal

Bistro se nachází na rohu ulic Dejvická a Eliášova v Praze Dejvicích v původně secesním domě puristicky upraveném roku 1929. V období secese zde byl ranní výčep a v roce 1929 byl změněn na prodejnu Baťa se zajímavými výkladci. Bohužel nic se nedochovalo a prostor byl před naší rekonstrukcí ve velice zdevastovaném stavu. Navrhli jsme kompletní rekonstrukci prostor a fasád v přízemí.

Zásadní byla výměna oken, kdy pevné kovové výkladce byly nahrazeny za výsuvná okna, která prostor propojily s parterem ulice. Návrh interiéru reflektuje zaoblené nároží domu a odráží ho v centrálním pultu, který v jedné části přebíhá do baru a v druhé do prodejního pultu pekařství.

Sezení v části bistra je situováno podél nově navržených výsuvných oken a podél protilehlé stěny formou lavic se stoly a židlemi. V části pekařství je dominantní prodejní pult s vitrínami. Sezení je řešeno v čelní části lavicemi se stoly a židlemi. Pro rychlejší občerstvení jsou navrženy barové desky v okenních otvorech.

Důležitým prvkem interiéru, vedle hry barev jednotlivých prvků, je zjemnění přísného půdorysu nerovnoměrně rozvěšenými světly v prostoru a použití vzoru, který je navržen na stropě a koncových stěnách obou částí. Ve vnitřní části dispozice je situována kuchyň a mytí nádobí, které jsou od hlavního prostoru odděleny žaluziovými stěnami.

Klíčová slova: