Situace Foto: nodum atelier
Architektura / občanské stavby

Nevšední proměna na Petříně. Z trafostanice je bistro s kavárnou, nabízející znamenité výhledy

Trafostanice hned u paty petřínské rozhledny dlouhá léta pouze plnila svůj účel. Nyní se dočkala netradiční proměny. Nově zde přibyla kavárna a bistro, které zaujme velkorysými interiéry a impozantními výhledy do okolí. Jednoduché to nebylo, ale výsledek stojí za to.

EARCH.CZ , 18. 12. 2023 / Advertorial

U paty Petřínské rozhledny stála léta technická budova s radiokomunikačním zařízením - bez většího povšimnutí. Pochopitelně. Neměla žádnou větší architektonickou kvalitu, jelikož se jednalo o stavbu čistě utilitární.

Osud stavby na jednom z nejvyšších míst Prahy se však začal radikálně měnit od roku 2016. V té době bylo architektonické studio nodum atelier z Jablunkova osloveno se zakázkou netradiční proměny, která by trafostanici doplnila o bistro a kavárnu fungující v rámci podniku Café Re:public. Součástí projektu bylo komplexní řešení od stavby, přes interiér, branding dokonce až po ubrousky na stole.

A jelikož se jedná o proměnu vskutku netradiční, a to v místě nacházejícím se v památkové zóně, v budově s atypickými rozměry a s velmi omezenou možností přestavby, nebyl to jednoduchý úkol. A nejen to, celá rekonstrukce navíc musela proběhnout za nepřetržitého provozu trafostanice a vysílačů v části stavby.

Klíčová je komunikace, hlavně ta vertikální

„V budově je navržen provoz kavárny a bistra, ve kterém zároveň zůstává provoz některých technických zařízení. Charakter budovy musel zůstat zachován a neměl nijak dominovat, což byl požadavek odboru památkové péče. Museli jsme řešit problém velkého množství návštěvníků a jejich pohodlného odbavení. Proto byl provoz koncipován jako kavárna a bistro, kde je vše připraveno k rychlé obsluze,“ upřesňuje architekt Marek Wojnar.

Aby odbavení hostů proběhlo opravdu pohodlně a nedocházelo ke kolizím velkého množství návštěvníků, stala se klíčovou komunikace. V tomto případě ovšem ne ta slovní, ale vertikální, v podobě dvou odzrcadlených schodišťových ramen, která jsou sofistikovaně koncipována tak „aby návštěvníci mohli neustále přicházet a odcházet, a přitom se nemuseli vyhýbat na poměrně úzkých ramenech schodiště,“ jak doplňuje Marek Wojnar. Architekti se volně inspirovali nedaleko, přímo v Petřínské rozhledně, kde je využit stejný princip.

Foto: Situace

Přízemí zůstalo přístupné pouze personálu. Samotné bistro s kavárnou se nachází v druhém nadzemním podlaží, které dále pokračuje do podlaží třetího ve formě velkolepé střešní terasy nabízející venkovní prostor pod širým nebem doslova v korunách stromů.

Technický a přesto útulný

Interiér Café Re:public architekti koncipovali s odkazem na technický charakter a náplň stavby, ovšem tak, aby vytvořil příjemné prostředí pro vychutnání si dobré kávy či něčeho k snědku. Charakter prostoru udává strop z pohledového betonu a po něm se klikatící odkrytou infrastrukturou v podobě vzduchotechniky a elektroinstalací, ze kterých se do prostoru spouští jako liány různé typy svítidel.

Foto: Axonometrie - koncepce provozu hlavního sálu

Nejpůsobivější na celé stavbě je však výhled, který se do širokého okolí otevírá skrze velkoplošné prosklení. „Lze tu obdivovat geometrii sousední rozhledny nebo průhledy mezi stromy pozorovat panorama Prahy. Střešní terasa je pak ještě větším zvýrazněním vjemů, které skýtá nižší podlaží,“ uzavírá Marek Wojnar.

Bez kvalitního softwaru ani ránu

Bez kvalitního softwaru je dnes architektonická tvorba nemyslitelná. V rámci koordinace práce a maximální efektivity je nutné sjednotit práci v ateliéru na jednom softwaru. Architekti ze studia nodum atelier již delší dobu využívají program na bázi BIM (Building Information Modeling) od společnosti Allplan. Jinak tomu nebylo ani v případě Café Re:public.

Foto: Ateliér nodum zpracoval projekt kavárny na Petříně v BIM program od společnosti Allplan

Na začátku projektu byl v programu kompletně vymodelován celý původní objekt ve 3D, do kterého byl posléze zanesen navrhovaný stav. Velmi nápomocná byla pro autory funkce „rekonstrukce“, která pomohla k definování odstraňovaných a navrhovaných konstrukcí a prvků. Funkce je postupně vylepšována a nyní v nových verzích, funguje slovy autorů ještě lépe.

  • Ateliér: nodum atelier
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: Petřínské sady 633, 118 00 Praha 1 - Malá Strana
  • Investor: REKOCHEM s.r.o.
  • Projekt: 2016–2018
  • Realizace: 2019
  • Náklady: 35 000 000 Kč bez DPH
  • Zastavěná plocha: 167 m²
  • Obestavěný prostor: 2289 m³

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři