Bytový dům od Pavla Chládka doplnil uliční profil v centru Zlína

Úterý, 30. Říjen 2018 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Prázdnou parcelu ve zlínské ulici Kvítková vyplnil bytový dům od ateliéru Chládek Architekti. Čtyřpodlažní objekt s fasádou z černého lícového zdiva dodržuje měřítko okolní zástavby a přirozeně na ni navazuje. V kompaktní tmavé hmotě se ukrývají prostorné byty s velikostí od 4+kk až po 6+kk nabízející velkorysé výhledy na okolní město. Z dílny zlínského ateliéru pochází také sousední polyfunkční dům, který s obytnou budovou propojuje společné podzemní parkování.

Bytový dům Kvítková, Chládek architekti © Pagač photoproduction
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Chládek, Barbora Jochcová
Ateliér Chládek Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Zlín
Ulice, číslo Kvítková, 7148
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Zastavěná plocha 478.00m2

Místo stavby bytového domu je ve Zlíně v blízkosti centra. Veřejný prostor této části města je tvořený kompaktní blokovou zástavbou doplněnou o několik solitérních staveb.

Navržený dům o čtyřech nadzemních podlažích sleduje stávající stavební čáru a je rozložen na celou šířku parcely. Římsa objektu ve třetím nadzemním podlaží navazuje na hranu římsy vedlejšího polyfunkčního domu, stejně jako hloubka ustoupení posledního čtvrtého podlaží.

Podzemní podlaží je rozloženo na celou velikost parcely a tvoří je parkování přístupné z vedlejšího polyfunkčního domu, sklepní kóje a technické zázemí objektu. Zvýšené přízemí domu sestává ze dvou bytových jednotek o velikosti 4+kk doplněných o zahrady zřízené na ploše nad podzemním parkováním. Druhé a třetí nadzemní podlaží sestává vždy ze dvou bytových jednotek o velikosti 5+kk a 4+kk. Poslední ustoupené podlaží sestává z jednoho bytu o velikosti 6+kk doplněného o dvě střešní terasy a jedno atrium.

Rozvržení všech bytů vychází ze severojižní orientace domu a nabízí obytný prostor rozložený na celou hloubku půdorysu objektu. Kuchyně s jídelnou jsou orientovány na jih do ulice Kvítková, obývací pokoje na sever do klidnějšího vnitrobloku. Vertikální komunikace jsou navrženy v těžišti dispozice.

Fasádu objetu tvoří černé lícové zdivo, společné prostory objektu jsou ponechány v pohledovém betonu.