Architektura / bytové domy

Obytný soubor Park Tower naváže na historii Baťova Zlína

Architekti ze Semela Ateliers se při návrhu obytného komplexu Park Tower ve Zlíně inspirovali (stejně jako kdysi Tomáš Baťa) Amerikou. Ve svém návrhu se snažili navázat jak na historický Baťův odkaz, tak na současný vývoj města.

EARCH.CZ , 8. 7. 2021

Inspirace Amerikou

Inspirace Amerikou je pro Zlín typická už z minulosti. Důkazem jsou například výšková budova zlínského “mrakodrapu” 21, Obchodní dům i celý areál bývalých Baťových závodů s typickou industriální atmosférou. Právě k Baťovu odkazu vedly prvotní myšlenky architektů při návrhu obytného komplexu Park Tower.

Rezidenční komplex vzniká v bývalém průmyslovém areálu v Lorencově ulici a zahrnuje rekonstrukci a nástavbu šesti pater hlavní věže nad stávajícím čtyřpodlažním blokem B a třípatrovou nástavbou nad osmipodlažním blokem. Architekti soubor budov komponovali na osu přilehlého parku. Tuto kompozici gradovali právě patrovými nástavbami. „Jelikož urbanismus Zlína dovoluje víc než většina ostatních českých měst, současně s odkazem na baťovskou architekturu inspirovanou Amerikou, rozhodli jsme se jít cestou vertikály,“ doplňuje architektka Monika Zvonková. Desetipatrová budova má ambice stát se dominantou nejen samotného místa, ale i celého Zlína.

Park Tower

„Architekt Winy Maas z holandské architektonické kanceláře MVRDV před časem zmínil skutečnost, že současné české architektonické tvorbě chybí projekty, které by byly výrazně spjaty s konkrétním místem a samotným městem. Jsem přesvědčen, že právě toto se nám v rámci projektu Park Tower podařilo. Stavba přímo reaguje na všechna měřítka daného místa. Vůči parku je v ryze symetrické a vévodící pozici. Zároveň má svou vertikalitou, tvarem a materiálovým provedením vazbu na samotný Zlín a jeho historii. Nemůžeme ji přemístit na jiné místo, do jiného města, nefungovala by tam,“ dodává architekt Pavel Šánek.

Vysoký standard bydlení

Technické řešení obou nástaveb si ze statického hlediska vyžádalo použití lehké ocelové konstrukce. V případě věže dokonce ocelová konstrukce "obkračuje" původní objekt. Díky tomu vznikly unikátní struktury bytů s převýšenou světlou výškou a volnými atypickými dispozicemi, které přináší určitou formu uvolnění do dnešní standardní developerské výstavby, kdy je tlak převážně na cenu na úkor samotné kvality prostoru. Toto nestandardní řešení nabídne budoucím obyvatelům velkorysé panoramatické výhledy do okolí. Z architektonického hlediska je dominanta samotné věže podpořena nevšedním tvarem, architektonickými detaily i použitým materiálem cihelného pásku, který odkazuje na typické baťovské domky z režného zdiva.

Park Tower obsahuje více než sto bytových jednotek všech velikostí od menších jednopokojových, až po velkorysé luxusní byty. Budoucí majitelé bytů budou moct využívat společnou střešní terasu s prostorem pro relaxaci a menším fitcentrem. Současně bude celý komplex nabízet velkou škálu doplňkových služeb zajišťujících vysoký standard bydlení.

Park Tower

Projekt v BIM

Vzhledem ke složitosti samotného návrhu pracovali architekti od prvotního momentu v BIM prostředí. Od začátku bylo jasné, že složité konstrukční i provozní řešení by se bez prostorového modelu neobešlo. Spolupráce se statiky probíhala výhradně v BIMu, do jehož modelu byly importovány 3D modely statického řešení návrhu. Prostorový model využili projektanti i při řešení detailů návazností složité struktury ocelové konstrukce. Architekti také upravovali vybrané interiéry podle představ koncových majitelů. Právě prostorový model významně usnadnil zapracovávání klientských změn a umožnil operativní řešení úprav a krizových míst a následnou aktualizaci modelů během výstavby. „Přímá komunikace se stavbou prostřednictvím výstupů z BIM byla v těchto případech neocenitelná,“ shrnuje Šánek.

Park Tower

Park Tower

Převzato z ARCHINEWS 2/2021

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 8. 7. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři