Kamenná stodola ve Francii se proměnila na moderní venkovské sídlo

Pátek, 25. Květen 2018 - 0:00
| Napsal:

Pařížský architekt Frank Minnaërt zrekonstruoval starobylou kamennou stodolu v národním parku Morvan. Vzniklo tak unikátní letní sídlo respektující původní konstrukci venkovské stavby, kde tradiční kamenná fasáda kontrastuje s výrazným betonovým výklenkem. Studené materiály, jako je beton a kámen, naopak zjemňuje interiér obložený dřevem.

Venkovský dům v Lormes, Minnaërt Studio © LMNB
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Ateliér Minnaërt Studio
Světadíl Evropa
Země Francie
Město Lormes
Suma 120 000.00
Měna EUR
Datum realizace 2017
Užitná plocha 128.00m2

V chráněné oblasti plné lesů, jezer a polí na okraji vesnice Lormes ve francouzském národním parku Morvan stojí venkovský prázdninový dům z dílny kanceláře Minnaërt Studio. Architekta Franka Minnaërta oslovil pařížský pár s požadavkem na rekonstrukci staré kamenné stodoly v současném duchu. Podařilo se tak zachovat rustikální vzhled obohacený o prvky moderní architektury, jako je například výklenek z pohledového betonu.

lormes 

Minnaërt navrhnul velkou kuchyň v kompletně dřevěném provedení, kde nechybí ani úložný prostor pro skladování místních plodin zdůrazňující zemědělský charakter původní stavby. Přímo z kuchyně se nabízí přístup do zahrady skrze francouzské dveře orámované betonem. Právě kuchyň představuje nejdůležitější a zároveň nejvýraznější prostor z celého domu. Dřevěnou kuchyňskou linku včleněnou do schodiště tu doplňuje geometrická mřížka z hranolů.

Celému interiéru dominuje dřevo sloužící jako sjednocující prvek všech místností. Jinak tomu není ani v ložnici, která je obložená dřevěnou překližkou plynule propojující podlahu, stěny i strop. Kontinuitu mezi přízemím a mezipatrem udržují schůdky s rampou a zábradlím z nylonu. Z překližky je zařízený také obývací pokoj, kde se v prostorném výklenku ukrývá domácí kino s relaxační zónou. Koupelně vévodí na míru vyrobená vana obložená keramickými kachličkami.

Barevný svět architektury.