Ke staré stodole v Českém středohoří připojili Molo architekti moderní prosklený kvádr

Úterý, 19. Únor 2019 - 9:12
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Starý a nový: tradiční venkovskou stodolu se sedlovou střechou doplnil jednoduchý moderní kvádr s velkoryse prosklenými stěnami. Studio Molo architekti tak propojením obou objektů vytvořilo v Českém středohoří rodinný dům, který svým majitelům poskytuje jak nezaměnitelnou atmosféru venkova, tak i současný komfort bydlení. Obě části se také otevírají do přilehlého ovocného sadu, čímž dochází k vizuálnímu propojení interiéru se zahradou.

Rodinný dům v Českém středohoří, Molo architekti © Lukáš Žentel
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Griz, Patrik Zamazal
Ateliér molo architekti
Generální dodavatel NAGA s.r.o.
Subdodavatel
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Datum realizace 2017
Užitná plocha 112.00m2
Zastavěná plocha 135.00m2

Novostavba rodinného domu doplňuje kompozici stávajících staveb. Z původní zástavby na pozemku zůstal drobný domek držící uliční frontu, který slouží jako samostatný pokoj pro hosty a stodola. Ve stodole je nevytápěný sklad a zároveň funguje jako krytá terasa propojující všechny důležité části pozemku. Je otevřena do jižního sadu, dvorku mezi původními domky a je přímo propojena s kuchyní v novostavbě. Terasa těží z nezaměnitelné atmosféry původní stodoly. Rodinný život se odehrává v pragmaticky poskládané dispozici. Dětské pokoje a ložnice jsou orientovány do východní zahrady, kterou uzavírá kamenná zeď sousedovy stodoly. Hlavní obytná místnost je zcela otevřená do ovocného sadu. Jídelní stůl v proskleném rohu navozuje pocit snídaně v trávě.