Koketovat s meziválečnou estetikou

Čtvrtek, 20. Říjen 2016 - 0:00
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Architekti z 0,5 Studia vytvořili rekonstrukci meziválečného bytu v pražské čtvrti Kačerov v duchu souladu nového se starým. Pro svůj návrh zvolili jednoduchá řešení, která pomohla lepšímu využívání nevelkého bytu. Návštěvníci, kteří si byt pronajmou, se tak rozhodně mají na co těšit.

0,5 Studio, Nájemní byt Kačerov II – foto © Peter Fabo
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Pavel Nový, Vít Svoboda
Ateliér 0,5 Studio
Spolupracovníci Barbara Zedková
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Praha 4 - Michle
PSČ 141 00
Datum realizace 2016
Užitná plocha 52.00m2
Poznámka

Foto © Peter Fabo

Zadáním investora, který s architekty spolupracoval již podruhé, bylo vytvoření moderního a komfortního prostoru pro krátkodobé pronájmy. Původní byt byl ve špatném stavu a bylo nutné provést změnu funkčního rozvržení dispozice. Kvalitou bytu bylo velké množství dochovaných pů-vodních prvků, jako například podlaha z terrazza ve vstupní hale nebo původní dřevěné dveře.

Před rekonstrukcí byt příliš útulně nepůsobil. Vstupní hala postrádala denní světlo a tento vzhledem k velikosti bytu poměrně velký prostor neměl další využití. Koupelna a toaleta, které již nevyhovovaly požadavkům klienta, byly odděleny provizorní příčnou. Příliš malá kuchyňská linka byla umístěna v obytném prostoru a původní prkna v ložnici byly zakryty nevkusným linoleem.

Nově architekti do haly přesunuli dostatečně prostornou kuchyňskou linku v šedé barvě, která navazuje na barevnost terrazza. Hala je nyní osvětlena přirozeným světlem prostřednictvím nadsvětlíku, který ústí do koupelny.

Byt dostal moderní tvář i díky vhodně zvolenému obkladu, který architekti použili jak okolo kuchyňské linky, tak ve světlé koupelně. Tam se ještě odráží v zrcadlové skříňce umístěné nad umyvadlem a vytváří tak zajímavý efekt.

Obývací pokoj, do kterého vstupujeme z haly, v sobě spojuje část s jídelním stolem a rela-xační zónu s gaučem a televizí. Místnost ozvláštňuje stěna s oškrábanou malbou, která v souladu s osvětlením složeným z barevného textilního kabelu dotváří současný charakter bytu.

Ložnice, na kterou navazuje malý balkon, zůstala na původním místě. Po odhalení a navos-kování původních prken i tato místnost získala na komfortu.

Architekti zhodnotili co nejvíce původních prvků bytu a jejich zásahy vstupují neinvazivně. Příkladem je barevná návaznost kuchyně a terrazza, nebo prosté zařízení obytných místností.