Pasivní rodinný dům s textilní fasádou

Pondělí, 19. Září 2011 - 2:00
| Napsal:

Jedním z projektů, které se umístily v užším výběru soutěže Mies van der Rohe Award, je tento rodinný dům z Belgického městečka Asse. Jeho vyjímečností je mimo čistou dispozici také povrch fasády, tvořený textilií, na niž mohou děti kreslit.

Soukromý pozemek před domem se stal veřejným prostranstvím s hřištěm a průčelí domu bylo využito jako kreslící tabule, čímž byl významně pozvednut sociální přínos domu. Přirozená topografie této oblasti, orientace pozemku v konfrontaci s principy pasivních domů vedly k návrhu, který představuje průhlednost, pružnost a interakci.

Koncept návrhu

Náš výzkum je obecně zaměřen na architektonickou výrobní kapacitu na prostorové, sociální a ekologické úrovni. Belgická města byla obecně ochuzena o své kvality, což bylo způsobeno zastaralými městskými směrnicemi a zároveň velkou zaujatostí občanů ohledně soukromého majetku. Krajina byla značně zdevastována, pozemky rozparcelovány natolik, že tato malá země je jednou ze zemí s největší hustotou osídlení v Evropě, kde jsou obydlené oblasti donekonečna rozprostřené. Naším záměrem u domu v Asse nebylo kritizovat vzniklou situaci, ale prozkoumat alternativní pozitivní řešení. Architektura má schopnost transformovat své podmínky: strategie konfrontace a přepracování může nabídnout přeformování dynamiky, která původně představovala problém.

Podrobnější údaje naleznete na další straně.

 
 

Rozměry pozemku

šířka pozemku (ze strany ulice): 20,56 m
hloubka pozemku (uprostřed): 36,83 m
celková plocha: 680 m2
přirozený sklon terénu: 2m

Rozměry stavby

rozměry: 124,5 m2
celková plocha: 249 m2
objem: 768,58 m3

Stavební materiály

Přízemí: betonové zdi a desky vyrobené na místě, izolace XPS, gumový obklad EPDM
První patro: betonové sloupy a desky (konstrukce stolu) vyrobené na místě a vyplněné zdivem, hrázděním s ekologicou celulózovou izolací, s dřevěnou deskou a rámy z tvrdého dřeva s textilií ze skleněných vláken.

Udržitelné aspekty

Umístění stavby: původní parcela sociálního bydlení ze 60. let, v blízkosti škol, pracovních příležitostí a veřejné dopravy.
Využití pozemku: vrácení soukromého pozemku před domem městu k jeho částečně veřejnému využití jako hřiště
Kompaktní stavba: C = 1,27 m
Využití pevných stavebních materiálů (beton a cihly) pro akumulaci tepla.
Umístění obytných prostor v horním patře za účelem získání + 2 ° C tepla
Izolační hladina K19: stěny U = 0,08 W/m2K, přízemní podlaha U = 0,09 W/m2K, střecha U = 0,10 W/m2K.
Vzduchotěsná konstrukce: n50 = 0,27 / h
Jižně orientovaná prosklená fasáda pro získání solárního záření
Mobilní solární plátna z textilie ze skleněných vláken na fasádě pro zajištění soukromí a solárního filtru.
Tepelné čerpadlo s měničem půda - voda
"Kompaktní jednotka" ventilačního zařízení s tepelným čerpadlem vzduch - voda.
Nulové emise: C02 neutrální
Nulová spotřeba energie: solární panely poskytují 3,483 kWh/a - spotřeba energie
je 2.815kWh / a
Postaveno podle norem pro pasivní domy: roční spotřeba energie omezena na 15 kWh/m2a
 

Téma "Beton v architektuře" vzniká za podpory Speciálních produktů.