Plášť z černého plechu zahaluje rodinný dům v Brně navržený studiem Mimosa architekti

Čtvrtek, 12. Prosinec 2019 - 12:13
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Proluku v okrajové části Brna vyplnil neobvykle řešený rodinný dům, který navrhlo architektonické studio z Prahy Mimosa architekti. Dlouhou rovnou ulici Košinova po obou stranách obklupuje velmi nesourodá zástavba, kde se mísí barvy, tvary, velikost i typologie. Proto architekti nebyli svázáni jednotným charakterem prostředí a mohli sáhnout po zcela individuálním řešení stavby. To se projevuje především směrem do ulice, kde rodinný dům obklopuje perforovaná stěna z černé ocele, která zajišťuje soukromí otevřené terase v patře.

Rodinný dům Košinova v Brně, Mimosa architekti © Jaroslav Hejzlar
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Petr Moráček, Jana Zoubková, Pavel Matyska
Ateliér Mimosa Architekti
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Brno
Ulice, číslo Košinova
Datum realizace 2018

Navržený dům je dalším dílkem do pestré mozaiky Košinovy ulice tvořené směsicí objektů různých barev, tvarů a velikostí, jejichž jediným pojítkem je uliční čára – což vlastně stačí. Plocha k „vyplnění“ domem tak byla v podstatě dána – z východu uliční čárou, ze západu linií zahradní fasády sousedního severního objektu, ve zbylých dvou směrech štíty sousedních objektů.

Větší hloubka domu založená na těchto návaznostech je využita k vytvoření polosoukromého venkovního prostoru v patře orientovaného do ulice a kryté terasy v přízemí zapuštěné do domu navazující na hlavní obytný prostor. Těmito „výkusy“ z hmoty domu a umístěním schodiště v jeho středu je prosvětlena hlubší dispozice přízemí.


Rodinný dům Košinova v Brně, Mimosa architekti © Jaroslav Hejzlar

Do uličního prostoru se dům v přízemí uzavírá, s výjimkou vstupních dveří a garážových vrat. Vstup je zdůrazněn šikmým zářezem do hmoty objektu, který jej současně kryje před deštěm. Za perforovanou ocelovou stěnou držící uliční čáru se v patře skrývá venkovní prostor umožňující velkorysá prosklení pokoje i koupelny orientované do ulice bez ztráty soukromí. I místnosti směřované do ulice tak mají svůj „kus venku“. Venkovní plocha může být zahradou nebo hrací plochou dle preferencí obyvatel domu. Obytnou částí v přízemí a třemi pokoji v patře se dům otevírá západním směrem do zahrady.

Barevně neutrální ladění domu ponechává volné pole pro dotvoření domu jeho obyvatelům. Bílé plochy jsou doplněny černými kovovými prvky v podobě hliníkových oken, kování, ocelových sítí zábradlí a dalších interiérových prvků.


Rodinný dům Košinova v Brně, Mimosa architekti © Jaroslav Hejzlar


Rodinný dům Košinova v Brně, Mimosa architekti © Jaroslav Hejzlar