Proluku v historickém centru Valašského Meziříčí vyplnil jeden objekt se dvěma fasádami a třemi kategoriemi využití

Středa, 10. Červenec 2019 - 0:12
| Napsal: | Zdroj: Reklamní sdělení

Jedna stavba, dvě fasády, tři funkce. Nárožní proluku v centru Valašského Meziříčí vyplnil nový polyfunkční objekt od studia atelier-r, který v sobě spojuje optiku, zdravotní zařízení, komerční prostory a bydlení. Různorodost využití objektu se odrazila i v řešení jeho hmoty, kterou architekti rozdělili na dvě části s barevně kontrastními fasádními omítkami ze vzorníku StoSignature.

Vista Optik, atelier-r. Zdroj: Sto s.r.o.
Fotoalbum: 

Projekt řešil zástavbu složité nárožní proluky v historickém centru města Valašského Meziříčí. Návrh urbanisticko-architektonického řešení vycházel především z charakteru místa, na kterém měl nový objekt stát. Podle autora projektu, architekta Miroslava Pospíšila z  atelier-r v Olomouci, si investor stavby přál, aby byl objekt rozdělen do tří kategorií: optika a na ni navazující zdravotnické zařízení, druhá samostatná komerční část, určená k pronájmu a konečně bydlení. I toto provozní rozdělení vedlo autorský tým k myšlence objemově rozdělit dům na dvě odlišné části. Navíc tak mohl lépe reagovat na strmé převýšení uliční čáry – výškový rozdíl byl víc než tři metry. 

Výsledkem návrhu je objekt skládající se ze dvou částí. Dynamická světlá nárožní hmota akcentuje hranu na sebe kolmých ulic a současně pomocí výrazných prosklených ploch, kde vždy jedna strana je rovnoběžná se sklonem terénu, přispívá k lepšímu zapojení stavby do terénního profilu. Sousední tmavá hmota na severní straně má přísně klasické členění fasády, kde jsou na třech svislých osách umístěny otvory, které mají na patře vždy stejný rozměr. Objekt je tedy tvořen dvěma domy, které se dotýkají a tvoří jeden celek. Pojítkem mezi oběma částmi je prosklená nástavba na střešním plášti obou domů, která podtrhuje jejich jednotu a celistvost. Jižní část stavby v nároží v sobě zahrnuje optiku a oční ordinaci v přízemí, další ordinace a provozovny v patrech. Severní objekt pak obsahuje prostory zejména pro administrativu a služby. Nástavba slouží jako bytový prostor investora s přístupem na střešní terasu. Stavba získala hlavní cenu v kategorii novostavba Grand Prix architektů – Národní cena za architekturu v roce 2018. 

Na výsledné podobě se výrazně podílely i fasádní zateplovací systémy Sto a textury a efekty kreativních fasádních omítek StoSignature. Nárožní objekt je zateplen izolací z EPS tl. 180 mm s omítkou imitující pohledový beton, resp. cementovou stěrku. Povrch tmavé fasády tvoří česaná omítka, která byla realizovaná na zateplení z minerální vaty tl. 200 mm požadované v tomto místě požárním řešením. Obě fasády musely projít několika koly schvalování vzorků ze strany památkové péče. Vzhled stavby i s těmito požadavky nakonec zůstal zachován dle prvotní studie. Fasádu světlé nárožní hmoty tvoří organické vrchní omítky se škrábanou strukturou  Stolit K1,5 + Stolit MP v provedení StoBeton Svit, severní tmavý objekt zdobí lineární textura hrubozrnné modelační omítky Stolit Effect, probarvené tmavou fasádní barvou StoColor X-black. Lineární struktury dávají fasádě moderní, nezaměnitelnou podobu a umožňují tradiční řemeslné zpracování - ať už kartáčování, česání či metalické efekty.  

Více informací o fasádách Sto a omítkách StoSignature najdete na stránkách www.sto.cz/fasady, kde si můžete zažádat o zaslání vzorků.

Veškeré informace získáte na webových stránkách www.sto.cz.