Technologie / produkty

Fasádu Domu sportu Schuster v Mnichově tvoří souhra keramického obkladu a omítky StoSignature

Precizně realizována keramická fasáda a mimořádná frézovaná omítka po novém definují podobu obchodu se sportovními potřebami v centru Mnichova. Novostavbu navrhlo studio Ochs Schmidhuber Architekten, které ve spolupráci s památkovou péčí vytvořilo speciální koncepci fasády s kreativními omítkami StoSignature.

Sto , 1. 10. 2019

Optická iluze uprostřed Mnichova

Tradiční maloobchodní prodejna Dům sportu Schuster sídlí již mnoho let na náměstí Rindermarkt v historickém Starém městě Mnichova. Prostor je však ve velkoměstě vzácný a to se netýká pouze dopravy. Místní prodejci jsou rádi za každý metr prodejní plochy. S cílem zvýšit prodejní plochu se pustil tradiční sportovní dům Schuster do rozsáhlé přestavby na Rindermarktu. V důsledku rozšíření obchodu byly strženy dvě staré budovy z poválečného období. Architekti ze studia Ochs Schmidhuber navrhli v souladu s požadavky památkového úřadu jasně členěnou stavbu s pěti podlažími s komerčními prostory, a jedním odsazeným podlažím se dvěma byty. Design fasády splňuje nároky kladené na toto prominentní umístění, skvělou práci odvedla i realizační firma Yazar GmbH, která je už řadu let spolehlivým partnerem firmy Sto.

Do podoby novostavby se výrazně promítají keramické obklady

Ty tvoří geometrický vzor s trojrozměrným efektem a na straně do ulice blokové zástavby pokrývají celou fasádu. Na straně do dvora chrání pouze přízemí, nad ním ovšem pokračuje bohatá geometrie na skvostně upravené omítkové fasádě. Architekti vsadili v tomto případě na souhru perspektivy a vnímání, která prostorovost pouze předstírá. Zdobené obklady oživují fasádu a současně zvyšují její hodnotu. 

Foto: eArch

Omítková fasáda je vytvořena pomocí omítek StoSignature a šablony

„Klient i architekti vyžadovali velmi vysoký standard provedení,"vysvětluje šéf realizační firmy Mustafa Yazar. Vzor keramických obkladů na přední straně budovy a na přízemí na straně do dvora měl perfektně navázat na omítkovou fasádu. Důležité bylo i to, aby filigránský vzor zapadl mezi okna budovy. Mustafa Yazar si tak nejprve vytvořil zkušební desku s omítkou a testoval frézování vzoru. Pro náročnou úpravu fasády byl vzor vyfrézovaný pomocí ocelové šablony do vrchní omítky, podobně jako je tomu u sgrafita. 3D vzhled, který tak vznikl, přesně opakuje přímky a linie keramických obkladů. Základem fasády je fasádní zateplovací systém StoTherm Mineral, na něm jsou keramické obklady a omítky StoSignature Graphic (dvě vrstvy vrchní omítky StoMiral Nivelle FF s jemnou strukturou, filcovaná, frézovaná). Vznikla tak další dokonalá ukázka širokých možností individuálních řešení fasády s omítkami StoSignature.

 

Foto: eArch

Objednejte si bezplatné vzorky StoSignature

Pokud ještě nemáte vzorky kreativních omítek StoSignature, vyplňte na stránkách jednoduchý registrační formulář a společnost Sto Vám bezplatně a obratem zašle vzorky vybraných povrchů StoSignature. 

  • autor: Sto *
  • publikováno: * 1. 10. 2019
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

STO s.r.o. StoSignature

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři