Rodinný dům Kaštan od ateliéru Valarch interpretuje tradiční valašskou architekturu

Pondělí, 12. Listopad 2018 - 14:04
| Napsal: | Zdroj: Autorská zpráva

Na pozemek bývalé zahrádkářské kolonie v Bystřici pod Hostýnem navrhlo lokální studio Valarch svou architektonickou prvotinu v podobě jednoduchého dřevěného domu. Divoká zeleň zahrady spolu se vzrostlým kaštanem a orientací pozemku definovaly výsledný návrh rodinného domu, dominantní strom se navíc pro architekty stal hlavní inspirací celého konceptu. Dřevostavba vznikla za maximálního využití místních zdrojů a svým čistým vzhledem představuje současnou interpretaci tradiční valašské architektury.

Dům Kaštan, Valarch © Jakub Skokan, Martin Tůma/BoysPlayNice
Fotoalbum: 
Katalogový list: 
Autor Tomáš Jalůvka, Lenka Jalůvková
Ateliér ValArch Ateliér
Spolupracovníci Tomáš Kašík
Světadíl Evropa
Země Česká republika
Město Bystřice pod Hostýnem
Ulice, číslo Tyršova, 1098
PSČ 76861
Suma 3 500 000.00
Měna CZK
Datum projektu 2014
Datum realizace 2017
Užitná plocha 148.00m2
Zastavěná plocha 78.00m2

Dům Kaštan je prvotinou našeho architektonického ateliéru. Malý pozemek v bývalé zahrádkářské kolonii na pomezí Kopřivnice a Štramberka silně vydefinoval tvar a umístění domu. Orientace a malá plocha zahrady společně s mohutným kaštanem jasně určily celkovou atmosféru. Vlastně jde o parafrázi k vyloupnutí kaštanu ze své ostnaté zelené slupky. Náš Kaštan vyrostl v zarostlé zelené zahradě, kdy surové neošetřené dřevo v kombinaci s opalovaným kartáčovaným obkladem, odkazuje na statný strom na pozemku.

Samotný dům se skládá ze dvou objemů, obytného a technického. Vše propojuje střecha, která částečně kryje terasu se vstupem a zároveň tvoří stání pro dvě auta. Zastřešený vstupní předprostor má několik funkcí. Primárně tvoří chráněný vstup do domu i jeho technické části, dále slouží jako dřevník a v neposlední řadě je to malá odpočinková terasa na kafe.

Nad zádveřím a kuchyní je půlpatro pro hosty, které je propojené s hlavním obytným prostorem a jídelnou. Celá tato část je otevřena až do krovu, který je z východní strany velkoryse prosklen, zejména kvůli rannímu slunci a také výhledu na Štramberskou Trúbu. Malá chodba propojuje tento hlavní obytný prostor s ložnicí a šatnou. Dále se z tohoto prostoru dostaneme do koupelny a na toaletu. Na protější stěně je vstup do dětského pokoje, který má opět spací půlpatro, které dává celému pokoji velkorysý prostor na malé ploše.

Konstrukčně se jedná o rámovou dřevostavbu s vloženým ocelovým skeletem, která je založena na železobetonových pasech a dutina pod podlahou tvoří přístupný instalační prostor tzv. “crawl space”. Veškeré materiály byly v maximální možné míře použity z lokálních zdrojů s důrazem na využití přírodních materiálů.

Celý dům je kompaktní, bez zbytečných příkras a okolků. Jednoduchý odkaz na původní valašskou architekturu postavenou z místních zdrojů, přírodních materiálů a v maximální možné míře soběstačný. Prostě valašská architektura 21. století.