Architektura / občanské stavby

Architektonickou soutěž na novou školku na Žižkově vyhrál tým architektky Radky Kurčíkové

Rada městské části Prahy 3 schválila výsledky architektonické soutěže na novou šestitřídní mateřskou školku v Jeseniově 98. Mezi třiceti devíti soutěžními projekty zvítězil návrh týmu architektky Radky Kurčíkové. Porota na něm ocenila například vhodné umístění budovy na pozemku a zachování velké zahrady, tvarovou pestrost a zároveň estetickou uměřenost, světelný komfort ve třídách nebo přístupy na zahradu. V soutěžní porotě zasedli nezávislí architekti a zástupci městské části.

EARCH.CZ , 18. 10. 2021

Praha 3 musela přistoupit k uzavření stávající budovy školky, protože během loňského roku začala vykazovat fatální poruchy ve statice objektu. Chybějící kapacitu ve školkách je potřeba co nejrychleji doplnit, a proto se vedení radnice se rozhodlo pro bleskové vypsání soutěže a co nejrychlejší realizaci novostavby školky. „Dobře postavená školka je jedním z předpokladů kvalitního vzdělávání. Naším cílem od počátku bylo najít architekty, kteří postaví moderní školku pro 21. století. V zadání proto byly požadavky na zachování velké zahrady a také na menší tělocvičnu a ateliér,“ uvádí Michal Vronský, předseda Výboru pro výchovu a vzdělávání Prahy 3.

Vítězný návrh na mateřskou školku v Jeseniově ulici na Praze 3, Radka Kurčíková, Ondřej Bláha, Anna Svobodová, Vojtěch Beran, David Budil. Zdroj: Městská část Praha 3

Společný vítězný návrh Radky Kurčíkové, Ondřeje Bláhy, Anny Svobodové, Vojtěcha Berana a Davida Budila zadání podle představitelů radnice splňuje. Porota na něm ocenila především kompaktní a relativně úspornou hmotu vhodně umístěnou na rohový pozemek Jeseniovy a Ambrožovy ulice a tvarově pestrou, zároveň však civilní a esteticky uměřená architekturu objektu. „Všechny třídy výhodně orientujeme vůči jihovýchodnímu slunci a zároveň intimnímu výhledu do celého prostoru zahrady, lemované po obvodu vzrostlými stromy, které ji přirozeně oddělují od okolního města. Prostorné terasy propojují interiér se zahradou, umožňují venkovní výuku a setkávání dětí z vedlejších tříd. Směrem do ulice je výraz školky civilní a symetrická severní fasáda jasně definuje vstup“, popisuje spoluautorka návrhu architektka Radka Kurčíková. „Zásadní bylo vytvořit rozmanité vnitřní prostory pro pobyt dětí a zároveň dosáhnout tvarově jednoduchého kompaktního objemu, jako základní podmínky pro dosažení nízkých investičních nákladů na výstavbu, ale i budoucího provozu moderní školky," doplňuje Kurčíková.

Vítězný návrh na mateřskou školku v Jeseniově ulici na Praze 3, polyfunkční chodba, Radka Kurčíková, Ondřej Bláha, Anna Svobodová, Vojtěch Beran, David Budil. Zdroj: Městská část Praha 3

Na druhém místě se v soutěži umístil návrh od architektů Václava Škardy a Jiřího Švehly a na třetím architektky Zuzany Retterové. Soutěž byla vypsaná jako otevřená, jednokolová a anonymní. Předsedou poroty byl architekt Jiří Opočenský, dále v ní zasedli architekti Adam Halíř, Markéta Zdebská a jako náhradnice Lenka Míková. Za městskou část se účastnili Štěpán Štrébl, Michal Vronský, Matěj Michalk Žaloudek a Barbora Dvořáková.

Všechny soutěžní návrhy plánuje městská část představit veřejnosti formou výstavy a soutěžního katalogu. Radnice nyní s vítězem jedná o smlouvě na projektové práce směřující ke stavebnímu povolení a následné realizaci stavby. Městská část na přípravě soutěže spolupracovala s Českou komorou architektů a organizací CBArchitektura, která se soutěžím věnuje dlouhodobě. „Architektonické soutěže jsou odbornou veřejností doporučovány jako nejlepší a nejtransparentnější způsob zadání na projekt veřejné stavby, letos pořádáme hned tři. I u této školky se nám to potvrdilo jako správně zvolený postup a já se na realizaci moc těším,“ říká Matěj Michalk Žaloudek.

Vítězný návrh na mateřskou školku v Jeseniově ulici na Praze 3, třída, Radka Kurčíková, Ondřej Bláha, Anna Svobodová, Vojtěch Beran, David Budil. Zdroj: Městská část Praha 3

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 18. 10. 2021
  • zdroj: * Tisková zpráva

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři