Architektura / občanské stavby

Atletický stadion „Vulkán“ od AMP arquitectos

Ve čtvrti Tincer na okraji města Santa Cruz de Tenerife, na rozmezí města, hor a dálnice bylo vybudováno Atletické centrum Tenerife, rozsáhlý monumentální projekt, připomínající sopečný kráter. Zakladatel AMP arquitectos - Felipe Artengo Rufino - navštíví Prahu letos v září, kdy bude hostem festivalu ARCH FOR PEOPLE.

AMP arcquitectos, S.L. , 8. 8. 2011

Svahy kráteru jsou zpevněny kyklopským zdivem z vulkanických hornin a vytváří tak dojem pyroklastického kužele. Tento jedinečný a zásadní návrh zahrnuje řadu různých využití pod sjednocujícím zkamenělým pláštěm. Svými rozměry potvrzuje svou ikonickou hodnotu s minimálním dopadem na životní prostředí. Kráter poskytuje vyvýšený veřejný prostor, dotvořený nepravidelnými čedičovými kameny, čímž vizuálně koresponduje s Atlantickým oceánem. Uvnitř můžeme vidět bohaté vybavení včetně výkonnostního centra, tělocvičny, šaten, rozcvičovací dráhy, tiskového sálu, posluchárny / promítací místnosti s kapacitou 200 lidí.

Atletická dráha se nachází na pozemku asi v polovině svahu, takže zemní práce na výkopech a násypech byly vyrovnány v nově vzniklé topografii. Tribuny s kapacitou 4000 diváků zapadají do hranice pozemku, kde se přírodní výtvor mísí s umělým. Sopečný čedičový kámen, zásadní prvek celého návrhu, byl vykopán v této oblasti a tvoří velké kamenné náspy, které chrání atlety před vlivem pasátů.

Otevřený "vnitřní prostor" pod střechou byl vytvořen vydolováním velkého množství čediče, který byl využit v různých částech stavby.

Náspy kolem sportovní arény, které formují sopečný kužel, byly vytvořeny z vykopaných kamenných bloků a jsou umístěny na prudších svazích vyztužených betonem. Tyto bloky byly též umístěny na líci obvodových zdí a v interiéru. Štěrbiny mezi kameny na náspech jsou vyplněny zeminou, aby byl podpořen růst zeleně. V části s největším výškovým rozdílem vzhledem k okolnímu terénu byla nejvyšší hráz použita jako obyvatelná zóna s 12 apartmány pro 48 sportovců.

Kamenné desky, získané odříznutím sopečné horniny, jsou použity na vnější straně, zajišťují kontinuitu kamenných náspů a vytváří celistvý obraz sopečného kužele. Menší uříznuté kusy, jsou použity na náměstí a v okolí stadionu.

Dalším cílem návrhu bylo integrovat jej do rozvržení města jako nový veřejný prostor. Velké, mírně šikmé plošiny formují nové veřejné náměstí. Kámen využívá nesouměrnosti menších bloků a vytváří tak velký kamenný plášť. Zbytek kamene, který zůstal po zemních pracích, byl mechanicky rozdrcen a znovu použit jako drcené kamenivo v 10-15 cm silné vrstvě k filtraci dešťové a závlahové vody pro přírodní trávník.

Větrání a osvětlení v rámci substruktury náměstí je řešeno pasivním způsobem, který posiluje systém přirozeného větrání přes nádvoří a venkovní veřejný prostor.

Sportovní areál postavený na okraji Santa Cruz má vliv na vzhled krajiny, kde nejdůležitější hodnotou je zrušení hranic mezi městem a jeho okolím. Stavba dává krajině specifický ráz a navazuje na město, které se otevírá do krajiny a stává se krajinou samo o sobě.

Chcete-li se dozvědět více, přijďte na festival ARCH FOR PEOPLE.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři