Architektura / interiér

Degustace vína s atmosférou Provence

Na úpatí bohnické terasy v Praze se nachází místo, které jako by ani do hlavního města nepatřilo. V městské části s mnohomluvným názvem Troja, kde se již po staletí pěstuje víno, je mezi botanickou a zoologickou zahradou roztroušeno několik vinohradů a statků. Majitel jednoho z nich, usedlosti Salabka, chtěl, aby se exotický ráz okolí otiskl i do interiérů vinařství – a práci svěřil architektonické kanceláři O.T.A.

Josef Řídký , 14. 2. 2017

O.T.A. dostali za úkol dát novou tvář interiérům výroby vína, degustačního sklepa a apartmánů. Během realizace bylo třeba upravit stávající dispozice objektu. Společným rysem vnitřních prostor jsou přiznané materiály. Stěny a stropy apartmánů v podkrovním patře nesou patrné rysy benátského štuku, trámy a střešní konstrukce zůstávají odhalené. Interiér si tak nese hrubý (ale ne drsný), téměř rustikální ráz. Pokoje mají minimum nábytku, jehož prosté provedení šikovně podtrhuje charakter a výhody použitého materiálu. Dveře skříní či kuchyňského koutu tak například působí dojmem starých okenic a zároveň dobře slouží svému účelu. Podlahy doplňují celkově jednoduché pojetí: tvoří je buď dřevěná prkna, nebo dlaždice cihlového zabarvení či povrchy imitující kameninu.

Kombinací štuku a kameninového obkladu se vyznačuje i degustační sál, který zachovává jednotný styl i díky dřevěné podlaze. Celému sklípku potom dominuje dlouhý hodovní stůl. Prostory určené výrobě vína si zachovávají svou utilitárnost, nicméně i jim O.T.A. vtiskli nezaměnitelný charakter. Zdi zůstávají stroze šedé a technická infrastruktura odhalená – dokonce i radiátory se musí černým nátěrem podřídit přísné strojové logice. V útrobách celého vinařství nakonec nalézáme i palírnu: ta je zde prezentována jako děj na jevišti, které je naznačeno půlkruhově ustoupenou podlahou a divadelním nasvětlením.

Exotický kout Prahy se tak propisuje i do interiérů vinařství, které dává zapomenout na blízkost velkoměsta a naopak nechává vzpomenout… třeba na venkov někde v Provecne.

  • Ateliér: OTA ateliér
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha - Troja
  • Ulice, číslo: K Bohnicím 57/2
  • PSČ: 171 00
  • Realizace: 2015
  • Poznámka: Fotografie © Benedikt Markel a PixelPromo

Klíčová slova:

Praha vinařství

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři