Architektura / občanské stavby

Foster postaví pro Apple v Cupertinu novou centrálu Campus II

Produkty Apple jsou synonymem vysoké úrovně estetického i technického provedení. To se odráží i v návrhu nové budovy centra pro výzkum a vývoj, která si již vysloužila přezdívku „mateřská loď“.

Jaroslav Sládeček , 12. 9. 2011

Historie

Již od roku 1976 sídlí společnost Apple v Kalifornii, v malém městečku Cupertino na adrese Infinite Loop. V roce 1993 zde byl na ploše 79 000 m2 postaven areál pod názvem Campus, jehož struktura je opravdu podobná univerzitnímu areálu – je tvořen šesti hlavními budovami, zasazenými do zeleně.

Pozemky

Podobný a zároveň naprosto odlišný koncept byl zvolen pro budoucí rozšíření sídla o stavbu s názvem Campus II. Potřebné pozemky o rozloze 0,7 km2 , jejichž odhadovaná cena je 460 mil. dolarů, získávala společnost Apple postupně až do roku 2010. (Za účelem eliminace případných spekulativních cen, které by v případě značky Apple jistě vyskočily do astronomických výšek, byl odkup realizován pod jménem společnosti Hines Interests.) Největší část pozemků tvořil areál bývalého sídla společnosti HP na ploše 400 000 m2, jehož odhadovaná cena byla 300 mil. dolarů.

Vesmírná loď

Nová budova pojme 13 000 zaměstnanců a podle plánů Apple by měla být dokončena v roce 2015. Odhadovaná cena novodobého Kolosea má být 500 mil. dolarů a jejím vyprojektováním byl pověřen renomovaný ateliér Foster + Partners. Plocha stavby je 260 000 m2, bude obsahovat mj. podzemní parkoviště, oddělení kanceláří, výzkumu a vývoje, auditorium pro 1000 diváků, zaměstnanecké fitness centrum a také kavárnu pro 3000 návštěvníků. V jižní části pozemku bude ještě budova dalších parkingů.

Návrh zpracovává i velkorysý plán obnovy a doplnění zeleně pro vytvoření parku ve dvoraně centrály i jejím okolí. Tím celá výstavba této ohromné kancelářské budovy přispěje ke zlepšení koeficientu zeleně, stane se lidštější a bude svým uživatelům poskytovat prostor pro sport a relaxaci, stejně jako tomu je u Campusu předchozího. Součástí stavby má být i vlastní elektrárna, která bude primárním zdrojem elektřiny pro budovu. Bude spalovat bioplyn a jiné ekologicky šetrné látky.

Dokumentaci poskytlo: City of Cupertino

<p>&#160;</p>

<p>&#160;</p>

<p>&#160;</p>

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři