Architektura / občanské stavby

Hra světla a stínu uvnitř odlehlé cihlové kaple symbolizuje Ježíšovu cestu

Na jednom odlehlém místě v centrální části Argentiny najdeme malou kapli, který své návštěvníky ohromuje důmyslně řešeným interiérem. Lokální architekt zvolil velmi jednoduché prostředky (celá kaple sestává pouze z cihel), zaměřil se ovšem na důmyslnou hru světla a stínů. Každý den při západu slunce dochází uvnitř kaple k působivé scenérii, kdy se na stěně potkávají stíny, aby vytvořily obraz kříže symbolizující Ježíšovu cestu.

EARCH.CZ , 7. 5. 2023

Kaple se nachází v provincii Cordoba, které se pro její polohu přezdívá také „srdce země“. Vyrůstá z malého lesíku obklopeného pastvinami, kde se dříve nacházel opuštěný venkovský domek. A právě jeho konstrukční materiál se rozhodl argentinský architekt Nicolás Campodonico využít pro stavbu zamýšleného kaple. Ten proto tvoří sto let staré cihly.

Kaple je zasvěcený lokálnímu křesťanskému patronu sv. Bernardovi. Od okolní krajiny jej oddělují dvě samostatné zídky – rovněž z cihel. Návštěvník prochází přes klidné vnitřní nádvoří se stromy, při pohledu zvenku ovšem nic nenaznačuje, že se jedná o církevní stavbu. Kaple totiž postrádá jakékoli klasické symboly a prvky typické pro sakrální křesťanské objekty. Hlavní vchod se nachází z boku stavby, kde zužující se prostor uzavírají masivní dřevěné dveře. Po vstupu musí návštěvník projít kolem stáčející se vnitřní stěny, aby se dostal do hlavního prostoru kaple.

 

Kaple San Bernardo v Argentině, Nicolás Campodonico © Nicolás Campodonico

 

Pro celý objekt je charakteristické naprosté minimum jakýchkoli zdobných prvků – hlavní roli zde totiž hraje samotný materiál a světlo. Konstrukce vyžadovala velmi detailní řemeslnou práci při kladení cihel, díky které mohl vzniknout takto působivě modelovaný prostor.

Architekt postavil celkovou myšlenku návrhu kaple na práci se světlem, které má v křesťanství obecně zásadní symboliku. Západní stranu stavby proto nechal „seříznout“, aby dovnitř vnikalo slunce po většinu dne. Na galerii za velkým okenním otvorem pak architekt umístil dva oddělené dřevěné trámy (jeden orientovaný vertikálně, druhý horizontálně), jejichž význam se projevuje až při západu slunce. Během dne slunce „promítá“ dva lineární stíny na protější stěnu, které se postupně přibližují, až se protnou a vytvoří obraz kříže. K tomu přitom dochází každý den v roce. Světelný kříž má symbolizovat Ježíšovu cestu do Golgoty, kde byl ukřižován. 

 

Kaple San Bernardo v Argentině, Nicolás Campodonico © Nicolás Campodonico

 

 

Kaple San Bernardo v Argentině, Nicolás Campodonico © Nicolás Campodonico

 

Tento projekt získal Zvláštní cenu v kategorii Sdílení veřejného prostoru v rámci mezinárodní soutěžní přehlídky Winerberger Brick Award 2018, kterou pořádá největší výrobce cihel na světě, společnost Wienerberger. Soutěžní přehlídka s více než desetiletou tradicí se koná každé dva roky a oceňuje nejlepší příklady používání cihel v architektuře. Díky svému nezávislému charakteru se do soutěže mohou přihlašovat také projekty, které nevyužívají produkty společnosti Wienerberger. Další ročník soutěže proběhne v roce 2020.

  • autor: EARCH.CZ *
  • publikováno: * 7. 5. 2023
  • zdroj: * Brick Award

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři