Rekonstrukce kostela sv. Josefa ve Slavětíně od ATELIERU TSUNAMI Foto: Miloš Šálek
Architektura / občanské stavby

Manželé iniciovali záchranu kostela na východě Čech. Po rekonstrukci slouží koncertům i výstavám

Kostel ze začátku 20. století ve východních Čechách se proměnil v kulturní prostor. Obnovit ho nechal místní podnikatel s manželkou, kteří společně sbírají umění a za pár měsíců otevřou novou galerii současného umění v Trutnově.

EARCH.CZ , 5. 4. 2023

Ve vesnici Slavětín v Podkrkonoší žilo až do druhé světové války především německé obyvatelstvo. Dnes je pouze malou osadou, která územně spadá pod sousední obec Radvanice. Kromě několika domů ve Slavětíně stojí také historizující kostelík z roku 1911. Donedávna byl zcela zpustlý, nyní však láká k návštěvě.

Jednolodní kostel sv. Josefa nechali obnovit manželé Kasperovi, kteří k lokalitě mají osobní vztah. Rudolf Kasper je zároveň zakladatelem strojírenského a stavebního holdingu KASPER Group sídlícího na Trutnovsku. Manželé si ve zchátralém slavětínském kostele přáli vybudovat nový komunitní prostor, který by sloužil ke kulturním akcím a výstavám.

„Od počátku jsme souzněli v názoru na princip architektonického řešení. Cílem nebylo vrátit se zpět v čase a vytvořit repliku původního stavu, ale s úctou a v harmonii s původní stavbou navrhnout jedinečný soudobý výstavní a koncertní prostor v minimalistickém architektonickém pojetí,“ říkají architekti a architektky z ATELIERU TSUNAMI, který má svou kancelář v Náchodě a Brně.

Stavba se před rekonstrukcí nacházela v naprosto dezolátním stavu. Při opravách proto došlo k výměně celého krovu, odstranění stropu a kúru. Nově prostor lodi zastřešuje krokvová konstrukce, která v interiéru zůstává přiznaná.

Co se ztvárnění interiéru týče, padla sázka na velmi střídmou estetiku. Obvodové stěny jsou bíle omítnuté, podlaha pak pokrytá litým betonem. „Po podřezání zdiva a vložení hydroizolace byly zdi opatřeny novými omítkami a vzniklo nové podlahové souvrství s povrchem z litého průmyslového betonu a vloženým elektrickým vytápěním. Do betonu byl přimícháván bílý cement pro docílení světlejšího odstínu. Styk stěny a podlahy byl po celém obvodu kaple řešen zapuštěným žlábkem, který umožní úklid a údržbu podlahy bez nutnosti soklového nátěru či obkladu stěny a zároveň při koncertech nabízí univerzální trasu pro dodatečné kabelové rozvody ozvučení a scénické osvětlení, které tak nebudou rušit celkový dojem,“ vysvětlují architekti. S důrazem na variabilnost bylo řešeno i osvětlení prostoru.

Foto: Při opravách proto došlo k výměně celého krovu, odstranění stropu a kúru. Nově prostor lodi zastřešuje krokvová konstrukce

Nejvýraznějším novým prvkem se stal kůr umístěný nad vstupem do lodi kostela. Architekti ho navrhli z oceli a skla a zpřístupnili po vykonzolovaných schodech. Nová struktura tak v interiéru působí velmi nenápadně a nechává za sebou vyniknout průhledy do věže jejíž vnitřní zdivo je nově odhaleno a zakonzervováno. Byla to právě věž, ve které se během rekonstrukce objevilo překvapení. „V původní schránce ve tvaru koule pod křížem na věži byla při stavbě nalezena zaletovaná nádoba z doby vzniku kaple. Uvnitř byl vzkaz starosty Josefa Kaspera (neuvěřitelná náhoda shodného jména bez příbuzenského vztahu k rodině investora) pro budoucí generace. Kopie německy psané listiny s českým překladem a novým vzkazem manželů Kasperových do dalších staletí byl uložen v nerezové schránce do nepřístupného místa ve vrcholu krovu věže,“ vypráví architekti.

V interiéru i exteriéru kostela lze narazit na několik původních prvků, patří mezi ně například pískovcový stupeň oddělující kněžiště od lodi nebo portál ze stejného materiálu. Nově do něj nasedly dubové dveře, jejichž podoba souzní s historizujícím tvaroslovím kaple.

Foto: Stav kostela sv. Josefa před rekonstrukcí

Manželé Kasperovi jsou v severních Čechách známí pro své investice do umění. V květnu 2023 v Trutnově otevřou novou galerii současného umění EPO1, která vznikla v prostorách historické elektrárny. Návrh její konverze vypracoval taktéž ATELIER TSUNAMI. Umělecká díla jsou k vidění i v kostele sv. Josefa ve Slavětíne. V místě kněžiště se nacházejí sochy ztvárňující sv. Josefa s Ježíškem od Veroniky Psotkové. Na nově upraveném nádvoří vedle kostela je zase osazená lilie, atribut sv. Josefa, od Michala Gabriela.

Foto: V místě kněžiště se nacházejí sochy ztvárňující sv. Josefa s Ježíškem od Veroniky Psotkové

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři