Kavárna Kontejner na Ortenově náměstí od Collarch studia Foto: Peter Fabo
Architektura / občanské stavby

Kavárna jako industriální pavilon města. Holešovické náměstí oživila kavárna z lodních kontejnerů

Kavárna, která své místo našla v pražských Holešovicích, je takovou architektonickou skládačkou. Mladé studio Collarch ji navrhlo postavit z lodních kontejnerů a navázat tak na industriální historii čtvrti.

Adéla Vaculíková , 29. 7. 2022

„Hrubá, černá skořápka skrývá příjemnou městskou kavárnu, jež se velkoplošným prosklením v průřezech starých a omlácených kontejnerů otevírá svému okolí,“ popisují architekti Ondřej Janků a Shota Tsikoliya svou realizaci, která vstoupila do kontextu Ortenova náměstí v Praze-Holešovicích. Novostavba z lodních kontejnerů je určitým industriálním zahradním pavilonem. Střed Ortenova náměstí, které vymezují poměrně rušné silnice, totiž zároveň funguje jako městský park.

Středně velká stavba se skládá dohromady ze tří kontejnerů. „Dva, tvořící základnu kavárny, jsou umístěny paralelně s hlavní ulicí. Svou fasádu však otevírají směrem do parku,“ vysvětlují architekti a dodávají, že tak stavba funguje i jako protihluková clona. Když si zde dáte kávu a posadíte se mezi zeleň, hluk města jako by na chvíli utichl.

Kavárna je patrová, na dva kontejnery v přízemí nasedá ještě jeden postavený našikmo. Zevnitř je tak stavba prostorově rozmanitější a zvenčí dostává zajímavější siluetu. Motiv velkoformátového prosklení se přenesl i sem, tentokrát velká okna nahradila obě strany kontejneru a původní plech zůstal jen v jeho čelech. Díky šikmému usazení horního kontejneru vznikly i dvě terasy, na které se vejde několik dalších míst pro posezení.

Průmyslový charakter čtvrti architekti sledovali i v zařízení interiéru. Vše se nese v tmavě šedé barvě, která se sem přelila z „fasád“ objektu. Kontejnery se tak stávají nekřiklavými partnery okolních staveb i zeleně v parku. Kavárna je vlastně takovým nenápadným posedem uprostřed rušného města.

Foto: Dvoupatrová kavárna nabízí posezení jak uvnitř, tak venku

„Absence sytých, kontrastních barev v interiéru dává vyniknout valérům šedé a stříbrné. Textury tvrdých povrchů jsou doplněny jemnou textilií závěsů probarvených sluncem a parkovou zelení, vstupující dovnitř velkoplošným zasklením,“ říkají architekti ze studia Collarch. Právě stříbrných prvků kontrastujících s jinak tmavými stěnami a mobiliářem si návštěvník kavárny všimne hned při vstupu. Interiérem se táhne stříbrné spiro-potrubí pro výměnu vzduchu a plechové zábradlí, které vizuálně provazuje obě podlaží kavárny. „Kavárna je navržena pro celoroční provoz a vybavena veškerou potřebnou technologií od podlahového topení po výkonnou klimatizační jednotku,“ dodávají architekti k technickému provozu.

Kontejnery se pro holešovickou kavárnu staly doslova značkou. Studio Collarch pro ni navrhlo i její logo, která tvoří právě kontejnery seskládané do tvaru písmene K – najdete ho jak ve formě LED nápisu na fasádě, tak na hrncích na kávu.

Foto: Stříbrné potrubí je kontrastem k tmavým stěnám
  • Autoři: Ondřej Janků, Shota Tsikoliya
  • Ateliér: Collarch
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Užitná plocha: 90 m²
  • Adresa:: Ortenovo náměstí 169, Praha 7
  • Realizace: 2021

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři