Architektura / občanské stavby

Kavárna zasypaná do země

Cílem bylo navrhnout objekt, který by byl nenápadný, zapadal do svého okolí a přitom byl dostatečně atraktivní. Řešením bylo schovat všechny funkce do terénní vlny, která přicházejícím návštěvníkům ze směru od rezidence Central Park opticky ukončuje park a zároveň v nich budí zvědavost.

Josef Dvořák , 26. 4. 2011

Kavárna s přilehlým venkovním atriem by měla naopak vytvořit intimní prostředí, kde se hosté budou cítit příjemně. Dominantním prostorem celého objektu je symetricky řešená kavárna, kterou doplňují veřejné toalety a zázemí pro park. Hlavním zdrojem proslunění kavárny je prosklená stěna organického tvaru, která navíc propojuje interiér s okolím a nabízí výhled na pražské panorama. Snahou bylo zachovat původní komunikační plochy parku a jeho zeleň, která byla pouze doplněna.

Řešené území se nachází na ostrohu parku Parukářka v Praze 3 – Žižkov. Díky poloze a výraznému převýšení vůči okolí nabízí park Parukářka svým návštěvníkům nevšední výhled na pražské památky. Úkolem bylo do této lokality navrhnout jeden nebo více objektů, které by zahrnovaly občerstvení, veřejné záchody, zázemí přilehlé části parku a případné další funkce dle vlastní modifikace zadání.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři