Lenka Míková a víkendový dům ve Středočeském kraji - výřez z fotografií Foto: Hana Knížová, Tomáš Souček
Architektura / rekreační objekty

Lenka Míková vs. Dům Polánka: Archetyp k naší zemi patří. Ne každý dům musí být extravagantní

Malou obec ve Středočeském kraji obohatila stavba víkendového rodinného domu od ateliéru Lenka Míková architekti. Co má dům společného s Jaguárem? Není koncept archetypu už trochu přežitý? A jak na tuto hravou stavbu reagují místní?

Adéla Vaculíková , 10. 8. 2022

Když se řekne „Dům s dírou“ – což je oficiální název projektu vašeho ateliéru na víkendový dům ve Středočeském kraji – co se vám vybaví jako první vzpomínka?

Lenka Míková: Pracovně jsme mu říkali Chata Polánka, nicméně pak jsme se s investorem shodli, že chata není úplně odpovídající označení. Nicméně vybaví se mi tohle a kruh. 

Víkendový dům jste v ateliéru navrhli pro rodinu. Jak jste se s investory seznámila? Dostali jste od nich nějaké konkrétní nebo specifické zadání?

Klienti na mě dostali doporučení od jiných architektů, kteří na to neměli kapacitu, a to především na rekonstrukci, která byla původně záměrem. Paradoxně se ale záhy rozhodlo, že to pro špatný technický stav bude lepší zbourat a stavět rovnou nové. Zadání bylo celkem jednoduché, víkendový dům pro mladou rodinu, za dobu projektu ji rozšířili dva malí hošíci. Aby mohli trávit čas co nejvíc spolu a blízko přírodě, hlavní společný prostor je velká kuchyně napojená na terasu, vedle pak oddělitelný obývák, který nazýváme spíš klubovna, s krbem.

Důležitou roli hrál rozpočet, sice se oproti zadání posunul, ale brali jsme na něj ohled už při návrhu konceptu. A pak se mi líbila klientova poznámka, že by rád, aby dům něčím inspiroval i nad rámec praktického − a přirovnal to trefně k autu, má oblíbenou značku Jaguar, což rozhodně není nejvíc praktické auto, ale prostě ho těší… A chtěl něco podobného i v architektuře, což byla pro nás hezká nahrávka. Navíc jsem tam shodou okolností na první prohlídku přijela svým starým Jaguarem…

Můžete blíže přiblížit váš koncept? Hmotou novostavby jste se rozhodli navázat na protažený tvar původního stavení. Proč?

Bylo nám líto té demolice a snažili jsme se aspoň něco udržet, ale ta původní chalupa se stodolou byly prostě už v příliš špatném stavu. Náš záměr bylo navazovat aspoň objemem, ačkoliv se jinak už jedná o novostavbu, aby na to místo co možná přirozeně zapadla. V téhle lokalitě jsou tradiční domy spíš větší, malé chatky působí v rámci vsi nepatřičně. To zadání by sice velikostně vyšlo na menší dům, celkovou plochu jsme se snažili držet do 150 m2, ale právě snaha o větší objem nás navedla k tomu protažení střechy i nad terasu. Tím se taky hezky splnil požadavek na návaznost terasy na interiér bez nějaké pergoly. Štítová stěna u terasy se díky tomu dala řešit o dost svobodněji, než kdyby za ní už začínal interiér. Velmi jednoduše tady vznikl prostor na něco „zbytečného“, co ale dává domu jeho tvář, určitou velkorysost i intimitu…

Foto: Původní chalupa se stodolou byla ve velmi špatném stavu, proto se přistoupilo k její demolici

Nemyslíte si, že podobných archetypálních realizací, které sází na minimalistickou estetiku, je už v Česku hodně? Není to už trošku nuda?

Nemyslím. Jednak archetyp je v principu tak silný a obecný, že se na něj dá variovat klidně opakovaně, jednak tento archetyp k naší zemi patří. Taky si nemyslím, že každý dům má být vrchol extravagance, už jen v zájmu celku. A taky bych neřekla, že by konkrétně tento dům byl nuda.

Je lepší dům s dírou, nebo bez díry? Máte ráda průhledy a propojování? 

No to zjevně a nepřekvapivě mám. Nicméně mám ráda i fasády bez oken.

Kdybyste měla navrhnout víkendový dům pro sebe. Měl by v sobě něco z této realizace?

To asi klidně ano. Baví mě tady proměnlivost denního světla umocněná sloupořadím v zápraží, průhledy a hra odlesků ve dvojité chodbě, přechodná zóna mezi uvnitř a vně, převýšení, prostorovost, a přitom kompaktnost a rozhodně dispoziční „obíhačka“.

Foto: V domě našly prostor rafinované průhledy, architektku ovšem baví i efekty, které v interiéru rozehrává proměnlivé denní světlo

Máte nějakou oblíbenou stavbu tohoto typu? Byla vám inspirací?

Toho je víc a ani si zrovna nic konkrétního nevybavím. Při vývoji návrhu jsme mluvili o zápraží klasických domů i příjemné zóně v přesahu střechy u japonských dřevěných chrámů, dovnitř domu jsme se snažili vepsat určitou vrstevnatost.

V poslední řadě bych se ráda zeptala, jak na „Dům s dírou“ reagovali místní. V malých obcích takovéto počiny pozornosti jen tak neujdou. Zaznamenala jste nějaké reakce?

Majitelé vyprávěli, že tam v okolí dům opravdu získal pozornost, a dokonce se na něj občas přijede vyloženě někdo podívat, jen zastaví auto, vyfotí a zas jede. Ale mezi místními je to snad většinou v pozitivním duchu, majitelé se angažují i v opravě místní kapličky a kultivaci okolí, v podstatě spoluvytváří komunitu, což je hezké. Těší mě, že se tak stavba stává součástí širšího příběhu.

Foto: Novostavba se svou podlouhlou stopou navazuje na objem původní chalupy a stodoly

Klíčová slova:

rozhovor sedlová střecha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři