Útulna ve stodole ve Velkém Újezdu od Atelieru Pelcl Foto: Markéta Navrátilová
Architektura / rekreační objekty

Útulna ve stodole. Stoleté stavení využil designér Jiří Pelcl k odpočinku a tvorbě

Ateliér předního českého designéra Jiřího Pelcla navrhl vestavbu do staré stodoly, která slouží k nerušenému odpočinku a tvorbě. Hlavními aspekty projektu byla volba praktických řešení a určitá obyčejnost výsledku.

Matěj Beránek , 13. 6. 2022

Bývalý rektor UMPRUM Jiří Pelcl je znám především jako produktový designér, který za svou bohatou kariéru navrhl celou řadu předmětů denní potřeby – velký úspěch si vysloužily zejména jeho porcelánové sady s motivy cibuláku, vázy a sklenice. Důležitou část Pelclovy tvorby představuje ovšem také architektura. Jiří Pelcl navrhl několik veřejných i soukromých interiérů, mimo jiné i na Pražském hradě pro Václava Havla.

V současné době se architektonickým návrhům věnuje v rámci svého Atelieru Pelcl společně s kolegou Ondřejem Červeným. Jejich nejnovější realizaci představuje proměna starého hospodářské stavby na rekreační bydlení, během které pracovali s konceptem „domu v domě“.

Zcela obyčejná stodola ze začátku 20. století se nachází v obklopení vzrostlých ovocných stromů ve středočeské vesnici Velký Újezd na Mělnicku. Exteriér stodoly ponechali autoři záměrně v jeho stávající podobě – když se tak k objektu přibližujete ze severní strany, jediným indikátorem nové náplně stodoly je střešní okno lesknoucí se novotou. Větší úpravy fasády stavbu potkaly až z opačné strany, kde došlo k probourání francouzských oken.

Foto: Exteriér stodoly ponechali autoři záměrně v původní podobě

Vnitřní prostor, který rovněž zůstal bez větších úprav, rozdělili autoři do třech částí. Prostředek je pojat jako otevřený prostor s přiznanou dřevěnou konstrukcí, kde se nachází pouze dlouhý stůl pro posezení větší společnosti zejména v letních měsících – díky velkým dřevěným vratům jej lze totiž zcela propojit se zahradou. Na tento prostor pak navazuje dílna se skladem a pingpongovým stolem.

Foto: Obytný prostor ve vložené útulně působí vzdušně díky velkým oknům a otevření stropu do krovu

Samotná vestavba určená k bydlení se nachází na opačné straně – je lehce diagonálně vychýlena, tak aby mohla lépe vyniknout trámová vazba krovu. Jde o prakticky řešený vložený dvoupatrový blok ze dřeva, který se okny otevírá jak do stodoly, tak i zahrady. Navzdory svým skromným rozměrům (zastavěná plocha vestavby činí pouhých 28 metrů čtverečních) poskytuje svým majitelům kromě kuchyňky a koupelny (suchý záchod najdeme venku) hned tři malé ložnice v patře a také převýšený obytný prostor s kamny, do něhož denní světlo proudí francouzskými okny.

„Vestavba byla navržena s důrazem na jednoduchost konstrukce a detailů a na praktičnost provozu. Požadavkem investora bylo udržení určité obyčejnosti stavby, bez jakýchkoli atributů luxusního prostředí,“ objasňují autoři.

  • Autoři: Jiří Pelcl, Ondřej Červený
  • Ateliér: Atelier Pelcl
  • Země: Česká republika (Česko)
  • Město: Velký Újezd
  • Realizace: 2021
  • Užitná plocha: 40 m²
  • Zastavěná plocha: 28 m²

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři