Rekonstrukce bytu na Starém Městě pražském od ateliéru Lenka Míková architekti Foto: BoysPlayNice
Architektura / bytové domy

V luxusním bytě na Starém Městě zaujmou po rekonstrukci ušlechtilé materiály a neotřelá barevnost

Architektka Lenka Míková navrhla interiér velkorysého bytu ve funkcionalistickém domě na Starém Městě, kde na vás čeká mnoho překvapivých momentů. Vedle rafinované práce s ušlechtilými materiály jde také barevnost, která zaujme na první pohled.

Adéla Vaculíková , 21. 9. 2022

Lenka Míková společně s Martinem Surovcem pracovali s netradičně rozměrným bytem, který se se svými 250 metry čtverečnímirozprostírá přes celé podlaží bytového domu z pozdních 20. let v historickém centru Prahy. Dispozičně se jeho prostor dělí na několik zón, kde každá má svůj vlastní účel. Z centrální chodby je možné vejít do dvou ložnic i dětského pokoje, které se obrací do klidného vnitrobloku a koupelen. Směrem do ulice je naopak situován velký obývací pokoj oddělující se od kuchyně pouze pomocí transparentní skleněné příčky. Za obývací stěnou s krbem se zase skrývá pracovna poskytující soukromí.

Některé z místností se do sebe organicky přelévají, jiné jsou zcela izolované. Jejich přirozenému propojení navíc pomáhá práce s barevnými akcenty a masivní dřevěná podlaha, která se ve stejné skladbě vine celým bytem. Na tmavou chodbu navazuje modrá koupelna, na bílou vstupní halu červená toaleta, na šedou ložnici béžová koupelna a na neutrální obývací pokoj žlutá pracovna. Barevné kombinace z jednotlivých pokojů na sebe navíc navazují a opakují se v drobných detailech, takže společně nakonec vše komunikuje. „Pestrá škála barev a materiálů podporuje odlišný charakter prostorů, skrze opakování vytváří různé vnitřní vztahy a nebojí se odvážných kombinací,“ dodává Lenka Míková.

Foto: Byt o velikosti 250 metrů čtverečních se rozprostírá na celém podlaží funkcionalistického domu

Vedle hravých barev celým interiérem prostupují také ušlechtilé a trvanlivé materiály. Architekti byt zařídili například mramorovými parapety, umyvadlem z červeného travertinu, pro různé prvky pak využili třrba černou žulu - celkově tu najdeme napočítáme 6 typů kamenů. Vše doplňují jemné mosazné detaily a minimalistický nábytek na míru, který v sobě skrývá vnitřky z dřevěné dýhy.

Foto: Architektka Míková pracovala s působivou kombinací bílého mramoru, černé žuly i červeného travertinu 

„Hlavní roli hrají nadčasové materiály, rafinované detaily, vestavné nábytky a vybavení řešené na míru,“ vyjadřuje se k vybavení architektka. Na první pohled chladné materiály zajímavě kontrastují s oblými detaily funkcionalistické architektury. Lehkou lyrickou složku do interiéru vnáší také na zakázku vytvořená svítidla od studia Dechem.

Luxusní interiér od Lenky Míkové je ve své podobě zcela současný, zároveň ale respektuje funkcionalistický původ domu, na který v mnoha ohledech navazuje. Ve výsledku může totiž připomenout interiéry luxusních bytů a vil, jaké u nás vytvářel Adolf Loos a po něm spousta předních architektů meziválečné avantgardy.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři