Dřevěná chata na břehu Vranovské přehrady od studia Prodesi/Domesi Foto: BoysPlayNice
Architektura / rekreační objekty

Malou chatu ze dřeva pojali architekti jako prakticky řešenou kajutu lodi

Přímo na břehu Vranovské přehrady, na základech původní chaty, navrhli architekti ze studia Prodesi/Domesi rafinovaně řešenou dřevostavbu, která i přes skromné rozměry nabízí svým majitelům dostatečný komfort.

EARCH.CZ , 1. 12. 2022

Zadání znělo jasně. Na místě původní chaty, kterou investor zdědil po svém dědovi, měli architekti navrhnout moderní dřevostavbu zajišťující vše potřebné pro rekreační pobyty celé rodiny. Velikostně skromný půdorys staré stavby nacházející se přímo na břehu Vranovské přehrady na jižní Moravě, přitom oslovení architekti ze studia Prodesi/Domesi nesměli překročit.

Autoři návrhu tak museli využít doslova každý centimetr místa. Na plochu přízemí o rozměrech 5 x 8,5 metru nakonec dokázali vměstnat jídelnu s obývákem, odkud je díky velkému prosklení krásný výhled na přehradu, prostorné zádveří, koupelnu, toaletu, komoru i technickou místnost.

V patře se našel dostatek místa pro dvě ložnice – jednu větší a jednu menší. „Patro jsme vymýšleli naruby, než jak je zvykem. Nejdříve vznikaly potřebné prostory pro ložnice a pak jsme střechu "okrajovali" tak, aby hmota domu byla co nejmenší. Naším cílem bylo navrhnout stavbu, která se pokorně zapojí do zeleného svahu nad vodní hladinou, kde stojí převážně skromné staré chatky,“ přibližuje hlavní architektka projektu Klára Vratislavová.

Foto: Přízemí má velikost pouhých 5 x 8,5 metru, architekti tak museli využít každý centimetr

Aby došlo k maximální symbióze chaty s okolní přírodou, zvolili architekti fasádu z opalovaných modřínových prken. Světlý interiér obložený smrkovým dřevem pak architekti navrhli s důrazem na praktickou stránku věci a úsporu místa, kterého nebylo nazbyt, což se projevuje například v důmyslně řešených úložných prostorách. Proto architekti hovoří o inspiraci lodní kajutou, která musí splňovat vše potřebné i na velmi malé ploše.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři