Chata Kostka na Vysočině od 0, 5 Studio Foto: Peter Fabo
Architektura / rekreační objekty

Chata Kostka stojí ve svahu vysočinských kopců. Zvenčí je maskovaná, interiéry má příjemně světlé

Chataření mají Češi rádi. Chat máme podle odhadů po Švédsku nejvíc v Evropě a významně tak ovlivňují krajinu. I proto u těch nových architekti často sázejí na nenápadnost, třeba chata Kostka má fasádu z opalovaného dřeva a ztrácí se tak mezi stromy.

Adéla Vaculíková , 14. 12. 2023

Architekti jí podle jejího tvaru říkají Kostka, stojí ve svahu a slouží pro rekreaci pražské rodiny. Její obytná plocha je asi 60 metrů čtverečních. Autoři návrhu z 0, 5 Studio zdůrazňují, že u menších objektů není až tak důležité, kolik prostoru je k dispozici, ale jak se s ním zachází – co ve výsledku nabídne a jak bude možné ho využívat. V chatě Kostce na Vysočině je hlavní obytný prostor a dvě ložnice. Objekt je to dvoupodlažní, kuchyně s obývacím pokojem je dole, místnosti pro spaní v patře.

0, 5 Studio ji navrhlo ve spolupráci s firmou Chytrý dům s.r.o., která se specializuje na dřevostavby. „Investoři se obrátili na naše 0,5 Studio na základě návrhu typových chatek, které jsme v roce 2020 pro Chytrý dům navrhli,“ vysvětlují autoři. Zadání u Kostky bylo ale složitější. Investoři chtěli zachovat kamennou základnu 7x5 m, pozůstatek staré chaty, která rodině sloužila několik desetiletí.

Foto: Do obývacího pokoje se vstupuje z terasy, ta se s ním může za hezkého počasí úplně propojit

Typové chaty od 0, 5 Studio jsou moderně malebné, definují je geometrické tvary a fasády z opalovaného dřeva. Totéž platí taky pro Kostku. „Díky laťování z opáleného dřeva se povrch domu mění pod úhlem dopadajícího světla a jeho členitost může evokovat kůru stromů z okolí místa, kde dům stojí,“ dodávají. Opalované fasády zároveň dobře odolávají náporu počasí, třeba slovenský a3um atelier je proto použil i na chatě v Nízkých Tatrách.

Foto: Díky laťování z opáleného dřeva se povrch domu mění pod úhlem dopadajícího světla a jeho členitost může evokovat kůru stromů z okolí místa, kde dům stojí

Do obývacího pokoje se vstupuje z terasy, ta se s ním může za hezkého počasí úplně propojit. V čele přízemí jsou totiž velká posuvná okna. S tmavým dřevem na fasádě kontrastují smrkové palubky v přirozené barvě dřeva. „Ty vytváří atmosféru, která k chataření patří,“ říkají architekti. Ve světlých interiérech vynikají černé detaily – svítidla, zábradlí, zásuvky a taky kuchyň, která bude pro svou barvu asi vyžadovat o něco větší údržbu. Vaří se v ní na kamnech, což je taky hodně chatařské.

  • Ateliér: 0,5 Studio
  • Země: Česká republika
  • Užitná plocha: obytná plocha 60 m2, terasa 20 m2
  • Projekt: 2020
  • Realizace: 2022–2023
  • Projekt a realizace:: Chytrý dům s.r.o.
  • Fotograf: Peter Fabo

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři