Plující sauna od ateliéru Hra Foto: atelier HRA, Michal Čepek - Hidden Retreat
Architektura / rekreační objekty

Saunování na hladině zatopeného lomu? V malebné přírodě nedaleko Lipnice nad Sázavou pluje malá dřevěná sauna se střešní terasou

Lom s průzračně čistou vodou nedaleko Lipnice nad Sázavou má nového obyvatele. Je jím plovoucí sauna navržená pražským Atelierem HRA, která má za úkol přirozeně splynout s prostředím.

Adéla Vaculíková , 9. 12. 2022

„Návrh sauny ovlivnilo zejména místo samé a jeho specifická uzavřenost a tajuplnost. Klient definoval rozsah zadání a naším hlavním úkolem bylo nalézt správné měřítko pro plavidlo – objekt,“ přibližují situaci architekti sídlící v pražských Nuslích.

Vzhledem k obtížné přístupnosti lokality museli architekti vymyslet konstrukci, která by šla sestavit přímo na místě. Plavidlo se skládá ze dvou částí, z plováku řešeného na principu Vierendeelova nosníku skrytého pod hladinou a dřevostavby kubických tvarů.

Ve středu pontonu stojí buňka z modřínového dřeva věnovaná jak samotné sauně, tak odpočívárně s útulným interiérem ze smrkového dřeva. Zbytek prostoru patří venkovnímu ochozu, ze kterého lze skočit přímo do ledové vody.

Symetrické uspořádání se promítá do všech částí drobné stavby. Ochoz rytmizují dřevěné pilíře a zahalují tak drobnou buňku do ochranné sítě. Využití se dočkala i střecha stavby, architekti na ni umístili otevřenou terasu lemovanou subtilním kovovým zábradlím v černé barvě, které při pohledu z dálky zcela splývá s okolními lesy. Na terasu se dá vystoupat přímo z přízemního ochozu po schůdcích ze zadní strany sauny.

Foto: Ochoz lemují dřevěné pilíře oproti kovovému zábradlí okolo terasy

Dřevěný plovoucí objekt v budoucnosti s místem splyne ještě intenzivněji, modřínové dřevo totiž časem získá přirozenou patinu. „Modřínová fasáda, spodní paluba, horní paluba a schodiště jsou prvky vnějšího pláště objektu, které budou postupem času stříbřit estetiku plavidla dobrým směrem. Je pravděpodobné že časem bude vypadat lépe než nyní,“ dodávají architekti na závěr.

Foto: Hlavním materiálem je modřínové dřevo
  • Ateliér: Ateliér Hra
  • Město: Lipnice nad Sázavou
  • Datum projektu: 2020
  • Realizace: 2021
  • Investice: Hidden Retreat s.r.o.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři