Útulna 2.0 od Jana Tyrpekla Foto: Jan Hromádko
Architektura / rekreační objekty

Na betonovém řopíku stojí dřevěná chata vypadající jako periskop. Architekt Jan Tyrpekl vylepšil svou útulnu

Před pěti lety zrealizoval architekt Jan Tyrpekl malý experimentální objekt ze dřeva umístěný na jednom z pohraničních bunkrů. Projekt sloužící k rekreaci se nyní dočkal kompletní revize, kdy původní stavbu nahradila v mnoha ohledech vylepšená kopie.

EARCH.CZ , 2. 12. 2022

Řopíky, malé železobetonové bunkry, vyrůstaly v československém pohraničí během třicátých let minulého století jako součást lehkého opevnění státu. Vzhledem k jejich masivní a odolné konstrukci můžeme na tyto objekty běžně narazit i dnes – nejen v krajině, ale také v inzerátech a aukcích, kde se pravidelně prodávají.

Jeden takový vysloužilý a chátrající bunkr zakoupil před časem architekt Jan Tyrpekl, aby jej využil originálním způsobem. Na řopík nacházející se u městysu Vratěnín na Znojemsku před 5 lety umístil malou dřevěnou útulnu sloužící k rekreaci. Architekt postavil objekt svépomocí z odpadního materiálu, takže se náklady pohybovaly okolo pouhých 50 000 korun.

Foto: Jan Tyrpekl umístil útulnu na řopík na Znojemsku

Útulna vzbudila obrovskou pozornost laické i odborné veřejnosti. Projekt si dokonce vysloužil ocenění Finalista v rámci České ceny za architekturu 2018 a inspiroval lidi k podobnému využívání řopíků.

„Jelikož se původní objekt blížil konci životnosti, chtěli jsme vyzkoušet – za využití stejných principů jako původní nástavba, tj. minimalizace stavebních procesů, zapojení místních atd. – zvýšení standartu objektu,“ zdůvodňuje Jan Tyrpekl rozhodnutí realizovat projekt Útulna 2.0.

Autor zachoval tvar původní útulny, využil však kvalitnější konstrukci, povrchy a další prvky. Fasádu zatepleného objektu s přiznanou konstrukcí z KHV profilů pokrývají neošetřené a nehoblované modřínové fošny, které postupně zešednou a lépe tak splynou s okolní zelení.

Foto: Chatu pro čtyři osoby si lze najmout přes Airbnb

Změny se dočkaly také výplně otvorů – dřívější polykarbonátové folie nahradila dvojskla, přičemž okna jsou řešena jako fixní pro snížení nákladů. Chatu s kapacitou 4 osob lze vytápět kamny a jako zdroj energie pro LED osvětlení slouží fotovoltaický panel. Stejně jako předchozí útulnu si také tento objekt mohou zájemci zarezervovat k přespání na platformě Airbnb a užívat si nerušený pobyt v krajině.

Foto: Z interiéru se otevírají výhledy do krajiny
  • Autoři: Jan Tyrpekl
  • Spolupráce: Adam Ulrich, Jaroslav Kejř, Jan Hyk
  • Město: Vratěnín
  • Realizace: 2021
  • Investice: 450 000 Kč

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři