Architektura / rodinné domy

Můj rodinný dům | CUBES

Bydlení pro ty, pro které je rodina na prvním místě… Mým záměrem bylo vytvořit nízkoenergetický rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu, který se svým architektonickým řešením příliš nevymyká standardům, přesto ale nabízí moderní bydlení.

EARCH.CZ , 21. 4. 2011

 

 

Foto: eArch

 

Zdůvodnění architektonického a konstrukčního řešení

Snažil jsem se vytvořit moderní dvoupodlažní rodinný dům, který je objemově složený z několika různých kvádrů. Celkově tak stavba působí dojmem, že je poskládána z několika „kostek“ – proto název z anglického slova „CUBES“. Jižní fasádu domu jsem osadil venkovní terasou, která napomáhá nenucenému propojení stavby se zelenou zahradou. Celý objekt je také osazen dostatečným množstvím prosklených ploch, které rovnoměrně a přirozeně zaplavují celý dům denním světlem. Jako hlavní stavební materiál jsem zvolil systémové prvky YTONG, které jsem si vybral pro jejich výborné vlastnosti a rychlou výstavbu.

Zdůvodnění koncepce vytápění

Pro svůj rodinný dům jsem zvolil alternativní zdroj energie - tepelné čerpadlo. K němu bude provedeno také podlahové vytápění, které uspoří až 20% ročních nákladů na energii. Tento systém vytápí místnosti v domě rovnoměrně a šetří užitkový prostor. Kromě toho vytváří také zdravější prostředí, protože nevíří prach. Výhodou podlahového vytápění je systematické rozprostření tepla po celé místnosti. To poté sálá přímo z podlahy a tím je zajištěno rovnoměrné vyhřívání pokoje bez nepříjemného pocitu suchého vzduchu. Dále také vytváří příjemné prostředí již při nižších teplotách, což vede k podstatným úsporám energie. Dotápění krbovou vložkou z obývacího pokoje zajistí ideální rodinnou pohodu v celém domě.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři