Jako hromádka knížek. Knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně Foto: Jesús Granada
Architektura / občanské stavby

Nejlepší stavby Evropy: knihovna Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně vypadá jako hromádka knížek

Má to být něco jako „rozšířený domov“, městský obývák, který nabízí spoustu prostoru ke čtení a posezení. Získala už cenu za nejlepší novou knihovnu světa. Teď je mezi sedmi finálními kandidáty na další prestižní ocenění – evropskou cenu za architekturu.

Karolína Vránková , 18. 4. 2024

Knihovna stojí mezi dosti fádními bloky, připomínající naše paneláky, v dělnické čtvrti Sant Martí de Provençals. „Tahle čtvrť potřebovala něco jako lidový palác,“ vysvětlují architekti ze studia SUMA Arquitectura. Rozhodli se ho vytvořit.

Foto: Detail fasády s oknem. Okna jsou namířena na nejlepší výhledy.

Zaprvé narušili monotónní pravoúhlou strukturu zdejších ulic a s parcelou nakládali po svém. Knihovna má tvar nepravidelné hromady knih, některé plochy jsou skosené a má jen několik velkých oken, která jsou umístěná směrem k nejlepším výhledům. Je postavená kolem trojúhelníkového atria se stromy.  Fasáda se skládá ze struktur, které připomínají listy knih, nad vchodem jsou dokonce popsané citátem z Marquéze. Hlavním materiálem je dřevo – na rozdíl od domů kolem. Prostě tahle budova se od okolí skoro ve všem liší.

Rozšíření domova

Uvnitř čeká bohatý prostorový zážitek. Je tu trojúhelníkové atrium, řada menších a větších prostorů a průhledy dovnitř i ven. Celkem je to šest pater se spoustou možností, kde si vybírat knihy, kde si číst anebo jen tak posedět. „Šlo nám o to udělat z knihovny rozšíření domova s křesly a různými prostory, které budou lidi lákat, aby si pohověli jako doma,“ řekl ředitel knihovny Neus Castellano časopisu Guardian.  Nejvíce sem prý chodí starší lidé a děti a z knihovny se stala také svého druhu turistická atrakce.

Foto: Jako rozšířený obývák. Tak to také vypadá v knihovně v Barceloně.

Knihovna je pojmenovaná po nositeli Nobelovy ceny Gabrielu Garcíovi Márquezovi, který strávil v Barceloně sedm let. V Barceloně žije stále hodně lidí z latinskoamerického regionu a nabízejí jim tu velkou kolekci latinskoamerické literatury a souvisejících dokumentů.

Za své služby a filosofii tu dostali v roce 2023 cenu za nejlepší novou knihovnu na světě od Mezinárodní federace knihovnických sdružení a institucí (IFLA). Poputuje do Barcelony také evropská cena Miese van der Rohe za nejlepší architekturu? Dozvíme se po vyhlášení 25. dubna.

  • Ateliér: SUMA Arquitectura
  • Země: Španělsko
  • Město: Barcelona
  • Adresa:: C/ del Treball, 219, Sant Martí, 08020 Barcelona, Španělsko
  • Užitná plocha: 4170 m²
  • Realizace: 2022
  • Fotograf: Jesús Granada

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři