Studijní pavilon reflektuje to, jak se vyvíjí akademické prostředí. (Gustav Düsing & Max Hacke, Studijní pavilon) Foto: Leonhard Clemens, Lemmart, Iwan Baan
Architektura / občanské stavby

Nejlepší stavby Evropy: Studijní pavilon z prefabrikované stavebnice, kde se učitelé učí od studentů a žádná hierarchie neplatí

Postpandemický svět je kompletně digitalizovaný. Vyvíjí se nový vzdělávací systém, zasahuje do něj umělá inteligence. Na to je třeba reagovat i architekturou. Berlínští architekti Gustav Düsing & Max Hacke navrhli v německém kampusu studijní pavilon podle nových potřeb a dostali se do finále Evropské ceny za architekturu Miese van der Rohe.

Viktorie Majoberová , 23. 4. 2024

Program škol a podoba univerzitních kampusů se mění. Na tento fenomén reagují architekti z berlínského studia Gustavem Düsingem & Maxem Hacke. Navrhli studijní pavilon, který reflektuje to, jak se vyvíjí akademické prostředí.

Hlavním cílem bylo vytvořit dostupný a univerzální prostor, který by vyhovoval studentům všech oborů. Vnitřní prostor je navržen tak, aby inicioval a umožňoval různé studentské interakce a aktivity. Interiér poskytuje flexibilní prostředí pro skupinovou práci, semináře, přednášky, ale i relaxaci. Klíčová je prostorová hierarchie, která je nástrojem pro mezioborovou výměnu znalostí mezi studenty i členy fakulty. Jak toho architekti docílili?

Kompaktní hmota pavilonu má čtvercový půdorys. Celkem do domu vede 9 přístupových dveří, tím autoři decentralizovali, obvykle majestátní, vstup. Uvnitř se ocitnete v obklopení prefabrikovaných plošin, mostů a schodů, které vytváří jádra cirkulačního prostoru. To znamená, že nic není definované a vnitřní dispozice se může organicky proměňovat. Studenti i učitelé můžou libovolně přestavovat a inscenovat vnitřní dispozici pomocí závěsů a lehkých příček, třeba v závislosti na typu a kapacitě akce, kterou zrovna pořádají.

Foto: Uvnitř se ocitnete v obklopení prefabrikovaných plošin, mostů a schodů. Nic není definováno, vše se může měnit.

Kampus Technické Univerzity Braunschweig najdete východně od města Hannover. Novostavba se nachází přímo u řeky, kde tvoří nový orientační bod na hlavní ose areálu a začleňuje se mezi stávající univerzitní objekty podél říční promenády.

Jak na modulární a univerzální prostor?

Pavilon je navržen v modulárním systému v rastru 3x3m. Konstrukční systém tvoří dřevěné žebrové paluby vložené do trámových rámů, které nejsou mechanicky spojeny. Budova je obalena do stíněné skleněné fasády od podlahy ke stropu. Velká míra prosklení nabízí výhled do přírodní krajiny a na náměstí kampusu. Ani fasáda není lepená, tedy chemicky kotvená, a tak je možné celý dům rozložit a složit.

To, že je možné budovou rozmontovat, navíc znamená, že lze dům zopakovat nebo přemístit na jiné místo „kdekoliv“ po světě. Stavební materiály, ale i celé architektonické prvky, jako jsou výše zmiňované fasádní panely, schodiště a plošiny, lze znovu využít. Celková prefabrikace tedy předem slibuje potencionální re-use do budoucnosti, což dělá stavbu velmi udržitelnou.

Foto: Interiér poskytuje flexibilní prostředí pro skupinovou práci, semináře, přednášky, ale i relaxaci.

Studijní pavilon Technické Univerzity v Braunschweig reflektuje mnoho palčivých témat jak společnosti, tak stavebnictví. V případě architektury se zabývá tématy prefabrikace, recyklace a opětovného využití.

Architektům se podařilo postavit udržitelnou budovu, která je připravena reagovat na potřeby a změny ve společnosti. Skrze novou typologií navrhují moderní pojetí edukativního prostoru. Za svou dobře odvedenou práci se stali jedním ze sedmi finalistů Evropské ceny za architekturu Miese van der Rohe. Vyhrají? To se dozvíme již tento týden.

  • Ateliér: Gustav Düsing, büro hacke
  • Země: Německo
  • Město: Braunschweig
  • Realizace: 2023
  • Zastavěná plocha: 1500 m²
  • Užitná plocha: 1000 m²
  • Investor: TU Braunschweig
  • Stavební inženýrství: Knippers Helbig Ingenieure
  • Stavební manažer: iwb ingenieure
  • Požární řešení: Dehne Kruse Branschutzingenieure
  • Stavební fyzika: energydesign

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři