Bytový dům v Barceloně od ateliéru Peris+Toral Arquitectes Foto: José Hevia
Architektura / bytové domy

Ve znamení udržitelnosti. Sociální bydlení v Barceloně ukazuje, jak z minima vytěžit absolutní maximum

Soubor sociálního bydlení s malými pokoji na okraji Barcelony překvapí rafinovanou dispozicí, která při své úspornosti působí zároveň prostorně. Celkem 85 takových jednotek se navíc nachází v domě s dřevěnou konstrukcí.

Adéla Vaculíková , 10. 3. 2022

Bytový dům se sociálními bytovými jednotkami na západě Barcelony ve čtvrti Cornellà de Llobregat v sobě kombinuje velice efektivní využití materiálu i prostoru. Za pětipodlažní budovou, jejímž hlavním konstrukčním materiálem je dřevo, stojí španělský ateliér Peris+Toral Arquitectes. Ten se s projektem dostal až mezi finalisty letošního ročníku Ceny evropské unie za současnou architekturu – Mies van der Rohe Award 2022.

Cílem architektů sídlících v Barceloně bylo vytvořit stavbu s jednoduchým komunikačním systémem, který ji neochudí o cenou podlažní plochu. Roli hlavního komunikačního uzlu proto naplnil centrální pravoúhlý dvůr, do něhož ústí všechny schodišťové šachty zpřístupňující jednotlivá podlaží. „Čtyři vertikální komunikační šachty jsou umístěny ve čtyřech rozích nádvoří tak, aby se všichni obyvatelé sbíhali a setkávali,“ dodávají architekti k řešení prostupnosti budovy.

Dvůr s podobou piazzetty zároveň slouží jako hlavní venkovní komunitní prostor. „V přízemí budovy je otevřený portikus, který předjímá vstup do budovy a utváří vztah mezi veřejným prostorem a uzavřeným dvorem, který funguje jako malé náměstí pro komunitu,“ vysvětlují architekti z ateliéru Peris+Toral Arquitectes.

Jednotlivé bytové jednotky jsou přístupné skrze polosoukromé balkony pavlačového typu, které bytový dům směrem do dvora obíhají. Každý byt se skládá z několika modulových místností o velikosti 13 metrů čtverečních, které jsou propojené tak, aby zde nemusely být žádné chodby. Místnosti jsou proto z velké části průchozí – oddělené pouze příčkami z CLT panelů na půdoryse kříže.

Foto: Modulové místnosti tvořící jednotlivé byty jsou propojené tak, že uvnitř nejsou žádné chodby

„Byty se skládají z pěti nebo šesti modulů, podle toho, zda mají dvě nebo tři ložnice. Otevřená kuchyně je umístěna v centru dispozice, funguje jako rozdělovač, který nahrazuje chodby,“ říkají o dispozicích jednotlivých bytových jednotek architekti. Celkově se jich v domě nachází 85.

Každý byt je zároveň vybaven vlastním soukromým balkonem s výhledem do ulice. Architekti se snažili bytovou jednotku sestavit tak, aby měla kontakt s exteriérem na obou svých čelních stranách, a tudíž se dobře provětrávala. Balkony přitom před ostrým španělským sluncem chrání systém svařovaných roštů a rolet. Dřevěné jádro domu tak zároveň dostalo transparentní plášť, který definoval jeho pohledovou fasádu.

Architekti velkým bytovým domem v Barceloně dokazují, že dřevostavby nemusí být nutně pouze rodinné domy. Podobný a stále populárnější přístup zastává i skandinávské studio White Architekter, které ve Švédsku nedávno realizovalo dokonce dřevěný mrakodrap.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři