Lihovar s pěstitelskou pálenicí od OBJEKTOR ARCHITEKTI Foto: Alex Shoots Buildings
Architektura / občanské stavby

Lihovar a rodinný dům vyrostly na místě hospodářské usedlosti uprostřed ovocných sadů

V Českém ráji vyrostl nový lihovar s pěstitelskou pálenicí od studia OBJEKTOR ARCHITEKTI, který navazuje na stavební odkaz původního hospodářství.

Adéla Vaculíková , 25. 1. 2022

V drobné obci Svijanský Újezd donedávna stála zchátralá hospodářská usedlost. Nápad na nové využití místa se zrodil až se změnou majitelů, kteří se rozhodli pro spolupráci s pražským studiem OBJEKTOR ARCHITEKTI. To na místě navrhlo stavbu sloužící v současnosti jako dočasné bydlení majitelů a lihovar s pěstitelskou pálenicí. Rodinný dům podle návrhu architektů zatím realizován nebyl.

Pro vybudování lihovaru s pálenicí tu byly skvělé podmínky – okolo třech původních hospodářských stavení se totiž rozléhá vzrostlý ovocný sad. Budovy byly na pozemku uspořádané ve tvaru trojúhelníku a svíraly tak prostor dvora. Toho se architekti drželi a na místech zchátralých budov navrhli novostavby – jednou z nich je i nový lihovar s pěstitelskou pálenicí.

„Trojúhelníkové uspořádání půdorysných stop domů reaguje na potřeby provozu, orientaci ke světovým stranám a průhledy do krajiny,“ vysvětlují výhody původního řešení staveb architekti. Dvojpodlažní budova nového lihovaru zároveň využívá přirozené terénní nerovnosti a vypadá tak, jako by ze země přímo vyrůstala. Jednu z jejích stran totiž polyká zvedající se svah. Situace zároveň napomáhá i samotnému provozu – v dobře přístupném patře se zpracovává ovoce, v přízemí zase probíhá výpal.

Foto: Budovy jsou po vzoru původní usedlosti uspořádané do trojúhelníku

Pro stavbu lihovaru i rodinného domu architekti využili materiály, které dobře komunikují s okolní přírodou. Na spodní část z železobetonu nasedá dřevěná nástavba z fošen se sedlovou střechou. Zvenčí je železobetonový základ bíle omítnutý, v interiéru naopak zůstávají veškeré konstrukce přiznané, a to včetně průhledu do krovu.

Budova lihovaru je ve výsledku velmi jednoduchý archetyp, který díky zajímavé hře s materiály a barvami působí nápaditě a moderně.

  • Autoři: Tereza Scheibová, Václav Šuba, Jakub Červenka
  • Ateliér: studio OBJEKTOR
  • Realizace: 2019-2021
  • Projekt: 2018
  • Město: Svijanský Újezd
  • Zastavěná plocha: 207 m²
  • Obestavěný prostor: 1500 m³
  • Investor: Ondřej Dlabola, Kateřina Dlabolová

Klíčová slova:

lihovar krajina sedlová střecha

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři