2021 architekti navrhli hravé veřejné prostranství pro severočeské město Červený Kostelec Foto: Matej Hakár
Architektura / krajinářská a zahradní architektura

Pro radost dětí i dospělých. V Červeném Kostelci se otevřelo hravé veřejné prostranství s růžovým pavilonem

V malém městě na severu Česka postavili komorní, přitom však velmi působivé veřejné prostranství. Slovenští architekti pro něj navrhli novou pavilonovou stavbu, dětské hřiště a barevné pochozí plochy, které obestupuje zeleň.

Adéla Vaculíková , 16. 11. 2022

Červený Kostelec patří se svými asi osmi tisíci obyvateli mezi ta menší města republiky. Nachází se nedaleko hranice s Polskem a těsně před branami Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Kromě přírodního bohatství ale láká také na zajímavé architektonické počiny, vedle vily továrníka Theodora Keyzlara od Josefa Gočára, ve které dnes sídlí místní základní umělecká škola, je to i soudobý pavilon v centu města.

Velké prostranství s památníkem obětí světových válek v centru Červeného Kostelce dlouho volalo po kultivaci. O nové podobě místa nakonec rozhodla architektonická soutěž uskutečněná roku 2016. K realizaci vítězného návrhu, jehož autory je slovenské studio 2021 architekti a Laboratórium architektúry krajiny, došlo ovšem až letos. Autoři nechali na prostranství umístit nový podélný pavilon a navrhli úpravu jeho okolí.

Nové veřejné prostranství se nachází mezi dvěma školními budovami – jednou je i monumentální objekt bývalé městské spořitelny z roku 1928. Původní charakter a architektura místa sehrála při navrhování pavilonu a jeho okolí důležitou roli. „Autorská ambice byla soustředěna do pár bodů lokality, jinak se návrh snažil zejména podpořit stávající kvality prostředí,“ říkají autoři. Pavilon dostal podobu nízké podlouhlé hmoty s mnoha průhledy, díky kterým se nestal neprostupnou bariérou, účinně však oddělil volnočasové prostranství od místní silnice. Dnes v něm funguje cukrárna.

Foto: Nové veřejné prostranství se nachází mezi dvěma školními budovami, díky tomu je často využívané místními školáky

Ačkoliv je pavilon střídmý, rozhodně není nudný – díky růžovým fasádám si ho skutečně všimne každý. Barva, která se přeci jen pro Červený Kostelec hodí, se dále přelévá i na pochozí plochy, křivolaké cesty, které se táhnou přes nové dětské hřiště a okolo fontány. Na hravou část veřejného prostranství pak navazuje formálnější zóna s parkovou úpravou, kterou v budoucnosti ještě zpříjemní vzrostlé stromy.

Foto: Fasáda nového jednopodlažního pavilonu dostala růžovou barvu, v intenzivnějším odstínu se přelévá i na pochozí plochy

Nové veřejné prostranství se podle slov autorů rychle začlenilo do života města. Díky vhodné úpravě, nově vysazené zeleni a dobře rozmístěnému mobiliáři ho využívají také učitelé pro venkovní výuku. „Už během krátkého provozu se ukázalo, že během teplých měsíců je prostor mezi dětmi chodícími do školy natolik úspěšný, že bylo nutné provozní hodiny fontány nastavit tak, aby začala stříkat až po zahájení školního vyučování. Učitelé si totiž stěžovali, že děti chodí do školy mokré,“ poznamenávají vesele autoři.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři