Technologie / produkty

Jak na ohniště, krby a pece. Cihelna z Čech doporučuje šamot

Šamotky jsou speciální typ žáruvzdorných cihel, které dokážou snášet teploty až 1350 °C a odolávat tepelným šokům Foto: Hrdina & České pískovce s.r.o.

Chystáte se stavět ohniště na letní opékání špekáčků nebo rovnou budovat pec na pizzu? Pokud ano, dejte si práci nejen s výběrem řemeslníků či DIY návodu, ale taky s volbou materiálu. Zkuste vsadit na šamotky, které jsou známé svou odolností vůči vysokým teplotám a nacházejí proto široké uplatnění nejen v domácích a zahradních projektech, ale taky v průmyslu.

EARCH.CZ , 30. 5. 2024 / Advertorial

Co jsou to šamotky?

Šamotky jsou speciální typ žáruvzdorných cihel, které se vyrábějí z čistě přírodních materiálů – žáruvzdorných jílů a lupků. Výpalem při extrémně vysokých teplotách, okolo 1200 °C, získávají své jedinečné vlastnosti, dokážou snášet teploty až 1350 °C a odolávat tepelným šokům. Šamotky jsou taky známé svou mechanickou pevností a odolností proti opotřebení. To zaručuje dlouhou životnost a minimální potřebu údržby.

Historie šamotu sahá až do starověku, kdy byl materiál využíván v kovářství a keramice. V moderní době se jeho použití rozšířilo do mnoha dalších oblastí díky jeho technickým vlastnostem, ale taky proto, že působí vizuálně atraktivně – díky přirozené barvě i textuře šamotových výrobků, se kterou se dá pracovat jak v exteriérech, tak interiérech.

V České republice vyrábí šamotky Cihelna Kadaň, která jinak podniká i s klasickými cihlami, dlažbami či cihlovými pásky. Rozdíl v jejich šamotkách a jejich cihlách je podle Matouše Pčoly z marketingu firmy hlavně v barvě. „Některé barevnosti našich cihel vypalujeme na stejnou teplotu jako šamot, tudíž výrobky mají podobné vlastnosti, ale samozřejmě se liší v typu hlíny, materiálu, ze kterého je výrobek pálen,“ upřesňuje. Cihly jsou klasicky terakotové, šamot naopak krémový. Cihly od jiných velkovýrobců ale podle něj ve srovnání se šamotovými výrobky odlišné vlastnosti mají. „U nás vypalujeme cihly na vyšší teplotu, takže žár vydrží. Jiné cihly ale kvůli méně intenzivnímu výpalu mohou v případě použití na místech namáhaných vysokými teplotami praskat. Podstatným faktorem je taky nenasákavost světlých cihel, díky které se nedrolí a neloupou, což je důležité třeba pro ohniště v trávě,“ vysvětluje.

Foto: V moderní době se použití šamotu rozšířilo do mnoha dalších oblastí díky svým technickým vlastnostem, ale taky proto, že působí vizuálně atraktivně. Zde je z materiálu celý krb.

Krby, ohniště, zahradní kuchyně

Pro krby a ohniště jsou šamotky tradičním materiálem. Ohniště se vyplatí stavět z tzv. radiálek, které díky svému tvaru umožňují sestavit kruh bez nutnosti je řezat a krátit. Při stavbě ohniště Cihelna Kadaň radí vyvarovat se použití příliš tenkých šamotek, s tloušťkou okolo 20 mm, které mohou praskat. „V ohništi dochází k častému zchlazení a ohřevu desek. Po nočním vychlazení dochází druhý den k opětovnému ohřevu. Pokud je deska tenká, rychle vychladne a dochází k vnitřnímu pnutí, které vede k prasknutí,“ vysvětlují. Deska s dostatečnou tloušťkou zajistí, že chladne postupně, a tím pádem je pnutí mírnější. Desky o tloušťkách 400×200×30 mm a 500×250×30 mm, které Cihelna Kadaň prodává, přesně toto zvládnou.

Šamot ve tvaru desek nebo pásků se používá taky pro krbové vložky. Samotná topeniště se pak staví z šamotových cihel, které pro svou tloušťku efektivně akumulují teplo. Přesně z tohoto důvodu se v posledních letech šamot stává stále populárnějším taky pro zahradní kuchyně a pece. Je zde nepostradatelným materiálem díky své schopnosti udržet a rovnoměrně rozložit teplo. Zahradní pece na pizzu, grily a otevřená ohniště ze šamotek poskytují nejen praktické řešení pro venkovní vaření, ale také esteticky doplňují zahradní prostory.

Foto: Se šamotovými výrobky se dá pracovat jak v exteriérech, tak interiérech.

Závěrečná rada pro stavění svépomocí

Pokud budete stavět ohniště, krby či pece sami, má pro vás Cihelna Kadaň na závěr jedno praktické doporučení – jak šamot správně řezat: „K dělení doporučujeme používat úhlovou brusku, a především použití korundového kotouče se zeleným označením – využití na řezání litiny a kamene (betonu). Diamantové kotouče nejsou pro řezání šamotu vhodné. Při vlastním řezání doporučujeme smáčení vodou, poté bude prach z řezu využit jako vlastní brusivo a řez bude jednoduší a rychlejší, a ještě se nebude prášit.“

Jestliže vám o šamotu nebude cokoliv jasné, případně byste se ohledně výběru materiálu poradit, neváhejte Cihelnu Kadaň kontaktovat. Radu vám poskytnou po telefonu či emailu, možné je ale i domluvit se na osobní schůzce. „Rádi ukážeme náš provoz a vybereme vhodný výrobek nebo materiál,“ říká Matouš Pčola.

Klíčová slova:

cihla krb krby CIHELNA KADAŇ zahrada

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři