Volnočasový areál v Praze-Řeporyjích od U/U Studia Foto: U/U Studio
Architektura / občanské stavby

Řeporyjský brownfield proměnili architekti na venkovní sportoviště doplněné uměleckými díly

Architekti z U/U Studia si připsali na konto další realizaci víceúčelového sportovního areálu zasvěceného nejen kolečkovým sportům. Dříve nevyužívaný brownfield v pražských Řeporyjích se tak proměnil v živé místo, které dobře komunikuje se svým okolím.

Matěj Beránek , 25. 10. 2022

U/U Studio je jediným architektonickým ateliérem u nás, který se věnuje primárně návrhům outdoorových sportovišť. Jejich specifikem je to, že neslouží pouze skateboardistům, jezdcům na BMX nebo koloběžkách, ale nabízí mnoho dalších míst k aktivnímu trávení volného času. Současně se nevyčleňují z veřejných prostorů měst, ale stávají se jejich přirozenou součástí. Důkazem může být proměna podchodů u meta Vltavská nebo skatepark na sídlišti v Bratislavě.

„Téma kvalitních městských veřejných prostor přinášejících variabilitu využití pro různé věkové a sociální skupiny je v současnosti aktuální více než kdy předtím. Kvalita a bezpečnost prostředí je přímo úměrná spokojenosti obyvatel města a způsob, jakým trávíme svůj volný čas, je stále důležitějším faktorem pro celkovou psychickou pohodu v tomto stále se zrychlujícím světě kolem nás,“ poukazují architekti na téma, kterému se dlouhodobě věnují.

Nejnovější realizaci U/U Studia představuje volnočasový areál v okrajové pražské části Řeporyje, který architekti vytvořili na místě zanedbaného brownfieldu. Nový areál nabízí nejen pestrý mix překážek vhodných pro kolečkové sporty, parkour, dráhu zvanou pumptrack ale i místa vhodná pro společenské a kulturní vyžití obyvatel. Lze tady uspořádat letní kino nebo jinou akci díky dřevěným pódiím. „V prostoru jsme také umístili nové veřejné osvětlení, nabíjecí sloupky a pítko, což by podle nás mělo být na podobných místech standardem,“ dodávají autoři návrhu.

Foto: Autoři návrhu se zaměřili na propojení sportovně-kulturního areálu s jeho okolím

Areál navíc doplňují díla známých českých umělců Čestmíra Sušky a Lukáše Raise. Díky síti cest a zpevněných ploch je areál dobře napojen na své okolí. „Zrušením oplocení a úplným otevřením areálu věříme v sociální bezpečnost a v inkluzi sociálních vrstev a jednotlivých sportovních funkcí,“ říká U/U Studio.

  • Ateliér: U / U studio
  • Země: Česká republika
  • Město: Praha
  • Adresa:: ulice Tělovýchovná, Řeporyje
  • Realizace: 2022
  • Investor: MČ Praha Řeporyje, Praha 13 ; MHMP
  • Generální dodavatel: Mystic Constructions s.r.o.
  • Sochy: Čestmír Suška, Lukáš Rais

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři