Motiv ozvláštnění do realizace vnáší také nízký půlkruhový rizalit, jakási apsida, na níž vznikla terasa přístupná z obývacího pokoje Foto: Tomáš Souček
Architektura / rodinné domy

Vila jako pevnost v zahradě. Poslední realizaci architektky Aleny Šrámkové najdeme v Černošicích

Jednoduchou hmotu domu v Černošicích ozvláštňují tvarově rozmanité prvky – půlkruhový rizalit s terasou, zalomené pásové okno nebo odhalený nosný sloup uprostřed obývacího pokoje. Jedná se o poslední realizovaný návrh Aleny Šrámkové, jedné z nejvýraznějších osobností české architektury před i polistopadové éry.

Adéla Vaculíková , 23. 3. 2023

Do svažité zahrady v Černošicích u Prahy nasedla kubická vila kombinující tlusté obvodové zdivo s velkými prosklenými plochami. Její racionalistický vzhled vyšel z pera loni zesnulé architektky Aleny Šrámkové, které s dotažením projektu pomáhali její dřívější studenti a později spolupracovníci Lukáš Ehl a Tomáš Koumar. Ve stejném autorském složení pracovali například i na obytném komplexu Corso Pod Lipami v Řevnicích nebo přístavbě radnice v Brandýse nad Labem.

„Dům je umístěn v horní části úzkého svažitého pozemku s krásnými výhledy do údolí Berounky. Jeho dispozice je proto navržena s podélným schodištěm při jihovýchodní fasádě a velkorysým obytným prostorem v přízemí,“ popisují řešení řevnické vily autoři. Z asymetricky umístěného schodiště, které osvětluje zalomené pásové okno ve sklonu terénu pozemku, je přístupné také patro s ložnicemi nebo pracovna v suterénu.

Realizace Aleny Šrámkové a ateliéru Ehl & Koumar architekti působí pevně a těžce. Zdivo, které při kontaktu s terénem sílí, vile dává až pevnostní výraz. Fasádu s tmavým cihelným obkladem ovšem rozbíjejí velkoformátová okna otevírající z pokojů výhled dolů do údolí. Směrem do ulice pak fasádu traktují okna klasického tvaru.

Foto: Stavba je umístěná v horní části pozemku a její zahradní průčelí se obrací směrem do údolí

„Rodinný dům je navržen jako monolitická železobetonová konstrukce. Nosné svislé konstrukce tvoří obvodové železobetonové stěny doplněné nosným sloupem uprostřed dispozice. Stropní desky jsou také železobetonové monolitické,“ vysvětlují architekti konstrukční řešení stavby.

Motiv ozvláštnění do realizace vnáší také nízký půlkruhový rizalit, jakási apsida, na níž vznikla terasa přístupná z obývacího pokoje. Z vnější strany je obkroužena schodištěm, po kterém se dá sestoupit dolů do zahrady.

Foto: Směrem do ulice fasádu traktují okna klasického tvaru

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři