Architektura /

Za architekturou na Prahu 10?

Když na sebe chceme nechat působit architektonické dědictví, vypravíme se zpravidla do centra Prahy, na Staré Město, na Malou Stranu, na Hradčany. Když chceme vidět moderní a současnou architekturu, taktéž zamíříme za vybranými kousky do centra – Tančící dům, Palác Europe, Oranžerie na Hradě atd. Nikoho by nenapadlo zamířit na periferie Prahy, jakými jsou třeba Praha 8 nebo Praha 10.

Ladislav Zikmund-Lender , 12. 10. 2009

A právě tady napomáhá unikátní ediční řada Slavné stavby. Po Praze 4, Praze 5, nedávné Praze 6 vychází Praha 10. Editorského křesla se ujal arch. Petr Krajči, na heslech k jednotlivým stavbám spolupracoval kolektiv architektů a historiků umění.

V knize najdeme památky nejstarší – zámek Záběhlice, zámek Práče, několik usedlostí. Velkou kapitolu tvoří rozvoj Vršovic a Strašnic na přelomu 19. a 20. století, kdy bujela výstavba činžovních rodinných domů i architektury vilové, ale také architektura veřejná. V této době byla vystavěna Vršovická radnice, činžovní domy Washington a Chicago, Valdesovy úřadovny a Waldesovo muzeum, Vršovická záložna, ale i Trmalova vila, která je v současnosti jediné muzeum na Praze 10.

Foto: eArch
Kniha zpracovává i některé urbanistické celky, jako byla družstevní výstavba domů na Vlašimské (družstvo spisovatelů) či Masarykova kolonie, jejímž autorem byl Josef Gočár a Pavel Janák. Kniha se nevyhýbá ani stavbám nejskvostnějším, již dříve zpracovaným – Husův sbor na Vršovickém náměstí od Pavla Janáka, kostel sv. Václava od Josefa Gočára či Trmalova a vlastní vila Jana Kotěry. Důležité je v knize také ohlédnutí za dnes již neexistující slávou některých lákadel této městské části, jakým byl zábavní park Eden. Kniha Slavné stavby Prahy 10 je reprezentativní, poctivě, ale zároveň čtivě zpracovaná součást knihovničky každého obyvatele Prahy 10, ale také každého zájemce o dějiny Prahy a místa, která buď vzala za své nebo si stále udržuje svůj lesk a punc.   Kniha je k dostání v knihkupectví Trmalova vila – Kotěrovo centrum za 349,- či na eshopu za 399,-.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři