Architektura /

Zbyněk Soukup z Fakulty umění a designu UJEP v Ústí n. L. zvítězil v mezinárodní soutěži Design Contest 2009!

V rámci milánského Design week Milan probíhala na Zoně Tortona zajímavá výstava svítidel z LG HI-MACSu. Prezentovaly se na ni práce studentů prakticky celého světa - Ameriky, Asie a Evropy. Evropští studenti 14 zemí v tu chvíli ještě netušili, kdo z nich si odnese „palmu vítězství“, protože mezinárodní porota zasedala k hodnocení den po skončení akce.

Lenka Žižková , 3. 6. 2009

Šestnáct národních vítězů ze 14 evropských zemí (Belgie, České republiky, Finska, Francie, Itálie, Maďarska, Německa, Norska, Rakouska, Slovenska, Srbska, Španělska, Švédska a Velké Británie) a 16 universit a vysokých škol prezentovalo a obhajovalo své práce anglicky před širokým mezinárodním plénem. Porotě museli vysvětlit ideu návrhu svítidla z materiálu HI-MASC s ohledem na jeho širokospektrální vlastnosti. Poté slovně a obrazově představil mezinárodní veřejnosti charakter školy a ateliér profesor a vedoucí předkládané práce. Po Zbyňku Soukupovi tak ukázal novou školu, ateliéry a činnost ateliéru Design interiéru Fakulty umění a designu UJEP jeho odborný asistent MgA. Štěpán Rous. Prezentace země byla završena představením dovozců a zpracovatelů materiálu HI-MACS do daného teritoria. Při představování škol a zpracovatelů HI-MACSu se ukázaly zásadní rozdíly v jejich vybavení a technologických možnostech. Česko se předvedlo v podstatě jako země, kde studenti designu pracují na koleně a o tom, jak jsou vybaveny zahraniční školy (a to nejen v bývalé západní Evropě, ale i u nových, „východních“ členů EU) mohou leda snít. Je téměř nepochopitelné, jak je možné, že za takových podmínek vyhráli čeští studenti tuto soutěž již podruhé! Loni to byl Karel Vránek ze zlínského ateliéru designu VŠUP v Praze. Proč tomu tak je? To mohu komentovat jako členka mezinárodní jury. Práci Living Cube Zbyňka Soukupa vybrala porota jako vítěznou proto, že se nejvíce snažila ukázat vlastnosti materiálu HI-MACS –možnost ho řezat, bezešvě lepit, ohýbat za tepla nebo ve vakuovém lisu a jeho průsvitnost a schopnost v určitých tloušťkách propouštět rozptýleně světlo. Mezinárodní konkurence představila řadu velmi dobrých návrhů, většina z nich však mohla být snáze vyrobitelná z jiných materiálů (skla, kovu, keramiky, porcelánu, jiného typu akrylátu aj.). Ocenění se samozřejmě vztahovalo i na estetický výraz práce, který se pohyboval na hranici mezi sochařským objektem a svítidlem.

Vedle vítěze soutěže určeného odbornou mezinárodní jury udělovali cenu také novináři, kteří se tentokrát do Milána sjeli z celého světa. Ti si vybrali práci německého studenta Floriana Tolksdorfa, který integroval svítidlo z HI-MACSu s ohřívací plochou pro šálek kávy či čaje. Tento návrh naopak zaskočil britského člena jury architekta Jonathana J. Clarka, který nechápal, proč by si měl kvalitní anglický čaj přihřívat a nemít ho v konvici, která ho drží teplý dlouhou dobu. Já novinářskou volbu chápu - denně se potýkám se stejným problémem jako tisíce novinářů na celém světě. Po uvaření kávy a prvním doušku se rozezní telefony všeho typu, na monitoru počítače objeví urgentní úkoly, volají šéfové všechny typů institucí – kávu dopíjím studenou a o nějakém požitku nebo povzbuzení se nedá mluvit. Nejsem si ale jista, zda by kvalita moku zůstala při stálém přihřívání stejná, jako po uvaření. Oba vítězové působili při vyhlášení zaskočeně, zřejmě viděli vítěze v konkurenčních pracích. Členka poroty, mezinárodně uznávaná architekta a designérka Yasmine Mahmoudieh, jejíž ateliéry pracují v Londýně a Berlíně, projevila o české studenty zájem pro jejich kreativitu a ráda by jim nabídla stáže v jejích ateliérech.

Porota  

Porota pracovala ve složení: německá architektka a designérka Yasmine Mahmoudieh, architekt Jonathan J. Clarke z britského architektonického studia do. , profesor G. Bavuso z italského studia GB Studio, Didier Saco z francouzského studia DidierSacoDesign, architekt španělského architektonického studia A – cero a Lenka Žižková z českého Design Cabinetu CZ. Práci poroty jsem velmi ocenila jak pro vysokou profesionální odbornost a znalost vlastností HI-MASCu, tak nezaujatost a otevřenost hodnocení. Studentské návrhy se posuzovaly anonymně (porotci si země či jména mohli samozřejmě pamatovat z jednotlivých prezentací, ale stejně jako já po téměř padesátce představených subjektů zcela ztratili přehled, kdo je kdo a odkud). Pracovalo se vylučovací metodou v několika kolech. V tom posledním, kdy se srovnávaly již pouze dvě práce - italská a naše, jsem od hodnocení odstoupila pro možnou zaujatost. Velmi jsem pak ocenila, když mi italský profesor a porotce G. Bavuso jako první blahopřál se slovy: „jste lepší!“. Možná mu to v následujících ročnících oplatím já nebo někdo jiný.

Design Contest

Domnívám se, že vítězství je velmi cenné nejen pro studenta Zbyňka Soukupa, ale i pro ateliér Design interiéru a pro univerzitní instituci Falkultu umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Living Cube vyrobil a firma Exx Stone s.r.o.

Foto: Zbyněk Soukup, Kateřina Farná, Klára Pučerová Psáno pro Design Cabinet CZ

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři