Novinky a názory / zprávy

3 praktické tipy pro výběr spolehlivého architekta

Chcete si nechat navrhnout dům přesně podle svých představ? Obraťte se na architekta, který dá vašim snům konkrétní podobu (v první fázi aspoň na papíře). Jenže jak v početné konkurenci najít skutečného odborníka? Poradíme, na co se při hledání architekta zaměřit, abyste zvolili správně.

Petr Suth , 27. 10. 2021

1. tip: Pátrejte po referencích

Svůj vytoužený dům si dnes můžete nechat postavit téměř kdekoli. Pokud vám nestačí obyčejný pronájem bytu, Ostrava, Brno či Praha jsou baštou zkušených architektů, kteří vám vaše představy pomohou uskutečnit. Je však potřeba vybrat si toho pravého.

Jak na to? Nahlédněte do odborných časopisů, výstavních katalogů nebo zkuste dohledat, kteří jedinci z oboru pravidelně obsazují vítězné příčky v architektonických soutěžích.

Má vybraný architekt vlastní webové stránky, na kterých se nacházejí ukázky realizací nebo ohlasy jeho zákazníků? Pročtěte si všechny reference a rázem budete mít lepší představu o tom, zda byli dřívější klienti s nabízenými službami spokojeni.

Nebo se rovnou vydejte na místo (po)činu a prohlédněte si stavby, které dotyčný navrhl. Fotografie mohou být zavádějící – naživo vám možná bude stačit jediný rychlý pohled, abyste si o (ne)kvalitách architekta udělali svůj názor.

2. tip: Oslovte více architektů, abyste získali srovnání

Někdy se sázka na jedinou kartu nevyplácí. Předtím než se s architektem dohodnete na dodání návrhu, měli byste si být jisti, že spolupráce bude fungovat jak po odborné, tak po lidské stránce. Jak si můžete výběr odborníka usnadnit?

Nechte architekta mluvit. Navrhování domů je (technické) umění. Někteří architekti doslova srší kreativitou a ještě dříve, než jim nastíníte své představy, vás zahrnou nápady ohledně možných parametrů vaší novostavby. Jiní architekti jsou naopak hloubaví – pokládají přesně mířené otázky, aby zjistili, co přesně potřebujete. Najměte si architekta, jehož komunikační styl je vám bližší.

Otestujte si architektovy znalosti. Opravdoví profesionálové musejí mít nejen hluboké znalosti ve svém oboru. Důležité jsou také technické poznatky – abyste při výstavbě nemuseli řešit problém, proč v návrhu scházejí nosné stěny nebo proč se vám bortí střecha – nebo povědomí o cenách stavebních materiálů.

Zajímejte se o konečnou cenu. Výstavba domu je poměrně nákladnou záležitostí, proto se hodí každá koruna navíc. Na architektovi však rozhodně nešetřete. Při podezřele nízkých cenách byste naopak měli zbystřit – architekt možná nemá dostatek zkušeností (a podbízí se) nebo odvádí nepříliš kvalitní práci a nízký honorář se odrazí na podobě výsledného návrhu.

3. tip: Důkladně si přečtěte připravenou smlouvu

Ve smlouvě o dílo by měly být uvedeny všechny zásadní informace – co přesně poptáváte, kolik za poskytnuté služby architektovi zaplatíte a dokdy vám odevzdá vypracovaný návrh. Vzorovou smlouvu i interaktivní kalkulačku, se kterou si spočítáte přibližné náklady na architektovu práci, najdete na stránkách České komory architektů.

Pokud byste některým pasážím ve smlouvě nerozuměli, přizvěte si na pomoc právníka. Architekt, který jedná poctivě, jistě nebude nic namítat. Přejeme vám šťastnou ruku při výběru.

  • autor: Petr Suth *
  • publikováno: * 27. 10. 2021
  • zdroj: * Reklamní sdělení

Klíčová slova:

Architekt výběr architekta

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři