Novinky a názory / zprávy

Den architektury zaostří na rekonstrukce a vzdá poctu Josipu Plečnikovi i Aleně Šrámkové

Pražský hrad - úpravy od J. Plečnika Foto: Zdroj: Kruh o.s.

Den architektury, nejrozsáhlejší festival o architektuře u nás, ve dnech 30. 9. až 6. 10. opět nabídne stovky zdarma přístupných akcí ve stovce měst a obcí po celé České republice i na Slovensku. Mottem dvanáctého ročníku festivalu je “Nebourej, transformuj!” a program se tak z velké části zaměří na ekologický, ekonomický i etický rozměr architektury a výstavby a představí zdárná řešení rekonstrukcí a revitalizací v různých měřítkách.

KRUH z. s. , 27. 6. 2022

„Nejen v rámci Dne architektury dlouhodobě sledujeme téma udržitelnosti v architektuře, se kterým souvisí letošní hlavní festivalová sekce i další festivalová linka věnovaná zelené architektuře. Jednou z cest k udržitelnosti jsou pro nás i renovace staveb a odklon od bourání odkazu 20. století. Napříč republikou jsme svědky mazání paměti tohoto období, jejíž nahrazování nepřináší větší hodnotu. Jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní rekonstrukce či revitalizace mohou být větším přínosem nejen pro investora, ale i pro veřejnost,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, Marcela Steinbachová.

Den architektury také připomene osobnost Josipa Plečnika, od jehož narození uplynulo v letošním roce 150 let, a sleduje i na jeho následovníky a kolegy z Vídeňské školy Otto Wagnera. U této příležitosti bude mimo jiné uvedena kompozice Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi v pražském kostele Nejsvětějšího Srdce Páně. Festival vzdá také napříč regiony i poctu české architektce Aleně Šrámkové.

Za architekturou známou i neznámou se mohou zájemci vydat pěšky, za běhu nebo na kole, ale
i třeba na skatu, a to vždy s odborným výkladem. Pod tradičním názvem Hurá dovnitř! se otevřou veřejnosti i desítky běžně nepřístupných budov. Festival představuje jak současné zajímavé stavby, tak architekturu 20. století, a na některých místech zamíří i hlouběji do historie. Hlavním dějištěm zdarma přístupného festivalu bude Praha, kde se bohatý program tradičně odehraje v samotném centru, ale i na území Prahy 7 nebo Prahy 10 či v okolí Pražského hradu. Rozsáhlý program chystají i Brno, Ostrava ale i další desítky měst.

Paralelně se Dnem architektury probíhá letos po desáté i jeho sesterský festival Film a architektura. Pořadatelem obou festivalů je spolek Kruh, který čerpá z více než dvou desítek let zkušeností v oboru a dlouhodobé spolupráce s architekty, spolky a institucemi ve všech regionech. Vznikla tak síť, do níž se v průběhu deseti let zapojilo na 180 měst na území České republiky i na Slovensku. Den architektury se tradičně koná u příležitosti Světového dne architektury, který připadá na první pondělí v říjnu.

Hlavním tématem letošního ročníku festivalu Den architektury jsou rekonstrukce a obnovy, které vychází z dlouhodobého zájmu pořadatelů o osvětu udržitelnosti v architektuře. Program nabídne příklady zdárných řešení rekonstrukcí či obnov od drobných staveb až po urbanistické komplexy a krajinné kompozice. V rámci festivalu se veřejnosti otevřou například Palác Langhans, který získal ocenění Stavba roku 2003 a autorem jeho rekonstrukce je Ladislav Lábus, společenské sály a salonky secesního Reprezentačního domu architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky, který prošel rozsáhlou rekonstrukcí od ateliéru ADNS. V Brně bude možné navštívit Otevřenou zahradu, nízkoenergetickou administrativní budovu, která po rozsáhle rekonstrukci disponuje například vlastní fotovoltaickou elektrárnou. Dále program zve i na prohlídku zvířecího krematoria Věčná Loviště v Žižicích architekta Petra Hájka nebo kulturního centra Telegraph v Olomouci, na jehož rekonstrukci se podílelo studio Ječmen.

Foto: Program zahrnuje i prohlídku kulturního centra Telephraph v Olomouci

Témata letošního Světového dne architektury navazují na evropskou iniciativu Evropský rok zelenějších měst 2022, který si klade za cíl poukázat na význam zelené infrastruktury a nevyužité možnosti zvyšování kvality života ve městech a povzbudit občany k místní agendě. Den architektury tak představí i zdařilé revitalizace veřejných prostranství, nové parky, nová krajinná řešení s ohledem na modrozelenou infrastrukturu i ekologické budovy. Nabídne například prohlídku nové regionální centrály ČSOB v Hradci Králové ateliéru Projektil architekti nebo unikátní dřevostavby pro sídlo Kloboucké lesní ateliéru Mjölk. V Praze se zaměří mimo jiné na proměny ostrova Štvanice, zahrady v Emauzích, pražské nouzové kolonie na periferii Prahy nebo proměny a vize veřejných prostranství na Vyšehradě.  V Brně se mohou zájemci těšit například na komentovanou procházku po jednotlivých fázích úprav ploch veřejné i soukromé zeleně od parku Lužánky až do Černých Polí.

Slovinský architekt Josip Plečnik je předním představitelem moderní i klasicistní architektury, kterému se podařilo vtisknout jedinečný charakter Pražskému hradu i celé řadě dalších míst, ale ovlivnit i myšlení celé generace architektů. Festival nabídne hned několik akcí věnovaných právě Pražskému hradu nebo kostelu Nejsvětějšího Srdce Páně a bude se věnovat i širším souvislostem jeho odkazu v dějinách architektury, k němuž neodmyslitelně patří téma státnosti a role reprezentativní architektury. V programu se zaměří i na tvorbu jeho žáků a následovníků jakými byli například Josef Fuchs, Ludvík Hilgert, Karel Řepa nebo Otto Rothmayer. Program neopomíjí ani práci jeho vrstevníků a poukáže na stylový rozptyl Vídeňské školy Otto Wagnera, kterou Plečnik absolvoval. Součástí programu Dne architektury bude i mimořádné uvedení skladby jazzového muzikanta Emila Viklického Pocta Josipu Plečnikovi, která zazní 4. října v Plečnikově kostele na pražských Vinohradech. Mimořádné dílo Viklický zkomponoval na motivy korespondence dcery TGM, Alice Masarykové, a právě architekta Plečnika.

Foto: Osoitý rukopis Aleny Šrámkové se projevuje v centru, i na okrajích Prahy

Den architektury věnuje samostatnou programovou sekci poctě první dámě české poválečné architektury Aleně Šrámkové, která zemřela v březnu letošního roku. Alena Šrámková patří mezi nejvýraznější osobnosti české architektury několika posledních dekád a její osobitý rukopis nalezneme pod celou řadou významných staveb. V Praze festival vedle architektonické procházky po jejích realizacích v centru města i na sídlišti Lužiny blíže představí například Novou budovu Fakulty architektury ČVUT nebo přestavbu ateliéru Věry a Vladimíra Janouškových, dále nabídne prohlídku Vily v Černošicích, meteorologické stanice v Maškově u Chebu nebo procházku kolem Tyršova mostu v Přerově.

Paralelně se Dnem architektury probíhá také filmový festival Film a architektura. Ve dnech 29. 9. – 4. 10. představí již pojedenácté ve více než dvou desítkách českých a slovenských měst mezinárodní a tuzemské snímky s tématikou architektury a urbanismu. Na návštěvníky čeká rozšířená nabídka promítání v řadě osvědčených kinosálů i v méně známých a netradičních prostorách. Nebudou chybět ani diskuze s tvůrci a další speciální doprovodný program. Festivalové sekce se tematicky zaměří na tvorbu tzv. neviditelných architektů, tedy autorům významných staveb s pro širší veřejnost méně známými jmény či významnou osobnost české architektonické scény Alenu Šrámkovou. Program bude postupně uveřejněn na webu.

  • autor: KRUH z. s. *
  • publikováno: * 27. 6. 2022
  • zdroj: * Tisková zpráva

Klíčová slova:

Den architektury festival

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři