Novinky a názory / historie a teorie

Domov 01 | 2009

Prostá venkovská romantika | V rezavém domě s šelmami | Jak si ustelete, tak se vyspíte! | Ložnice jako stavebnice | Ukládání v ložnici | Noční stolky stále žijí | Romantická ložnice | V „pánském“ stylu | Spaní pro děti | Ložní móda do postele | Světlo pro čtenáře | Světlo podle nálady | Není lustr jako lustr | Podlahové mimikry | Když se podlaha maskuje | Dům plný světla | Nejvhodnější kotel pro váš domov | Fantasy zahrada | Prázdniny

EARCH.CZ , 5. 1. 2009

Foto: eArch

Prostá venkovská romantika Majitelé domu v jižních Čechách, pan Petr s manželkou Janou, si vybrali místo pro svůj domov kvůli jasné intuici, která jim napovídala, že musí žít na vesnici a hlavně v blízkosti přírody. Několik let brouzdali po okolních městech, až našli místo, které je jejich srdci blízké.

Foto: eArch

V rezavém domě s šelmami Simona s Lukášem si vybrali nekonvenční byt plný betonu, dřeva i nejrůznějších vychytávek. Navíc v domě s výjimečnou architekturou. Stavba v pražských Vysočanech se jmenuje L´Ocelot a nevšední je nejen její fasáda, kterou zdobí pláty rezavějící oceli, ale i siluety kočkovité šelmy ocelota velkého.

Foto: eArch

Jak si ustelete, tak se vyspíte! Ložnice je místem, kde máte načerpat energii, odpočívat a cítit se dobře. Našinec už dávno nespí za pecí a svou ložnici si hýčká, mazlí, přizpůsobuje obrazu svému. Každý potřebuje ovšem něco jiného, nicméně jsou věci, které v ložnici zkrátka chybět nemohou. Jaké to jsou? Potřebujete je skutečně a na co? A když už, tak jaké? Na tyto otázky najdete odpovědi na následujících stranách. Po jejich přečtení lze snad už jen popřát – dobrou noc!

Foto: eArch

Ložnice jako stavebnice Poskládat ložnici, aby byla hezká a funkční zároveň, se může zdát jako jednoduchá věc. Ve skutečnosti to tak jednoduché není, ale je možnost si to alespoň částečně usnadnit.

Foto: eArch

Ukládání v ložnici V ložnici se nejen sladce spí, ale také ukládá spousta potřebného, od ložního prádla přes lůžkoviny až po oblečení. Důstojné místo k odpočinku věcí tvoří prádelníky, komody, peřináče i nejrůznější skříně.

Foto: eArch

Noční stolky stále žijí Noční stolky slouží na ukládání předmětů, které spáč potřebuje blízko postele. Někdy také tvoří podstavec pro lampičku. Mohou být samostatné nebo jsou pevnou částí lůžka.

Foto: eArch

Romantická ložnice Pro něžnou ložnici hovoří asi především to, že ostře kontrastuje s dnešním přetechnizovaným světem, představuje ostrůvek, na který můžete před ním uniknout a načerpat zde nové síly.

Foto: eArch

V „pánském“ stylu Nemusíte být nutně mužského pohlaví, aby se vám více než romanticky laděná ložnice zamlouvala místnost na spaní v „pánském“ stylu. Má své výhody.

Foto: eArch

Spaní pro děti Dětské ložnice jsou vlastně dětskými pokojíčky, které mají oproti jiným místnostem v bytě své zvláštnosti.

Foto: eArch

Ložní móda do postele Ložního prádla se dotýkáte, na ložní prádlo se díváte i v něm hodiny denně spíte. Jaké vybírat, abyste si zkvalitnili noční odpočinek a ještě k tomu zkrášlili interiér? Materiálů i vzorů je požehnaně, záleží jen na vás, pro jaké kombinace se rozhodnete.

Foto: eArch

Světlo pro čtenáře Přestože lidé tráví stále více volného času sledováním televizí, videí..., málokdo z nich se zcela zřekl dobré knížky, denního tisku nebo časopisů. Vzhledem k tomu, že čtení je zrakově náročnější činností, při umělém osvětlení je třeba používat vhodný zdroj světla i dobrá svítidla.

Foto: eArch

Světlo podle nálady Domov je tu především proto, aby se měl člověk kam vracet, měl pocit jistoty, pohodlí, ale také proto, aby v něm načerpal energii do dalších dnů. K tomu kromě jiného přispívá také světlo. A to samozřejmě nejen světlo přirozené, ale i to umělé, které dokáže hotové divy.

Foto: eArch

Není lustr jako lustr Chybí vám v oblíbeném pokoji lustr a stále nevíte, jaký si pořídit, nebo jen chcete dodat místnosti „šmrnc“? Přinášíme pár tipů na závěsná svítidla, abyste viděli, z čeho všeho lze vybírat.

Foto: eArch

Podlahové mimikry Keramické nebo laminátové parkety, umělý kámen či PVC tvářící se jako dlažba... To všechno, ale i další „napodobeniny“ můžete mít na podlaze. Jejich pravou identitu už dnes poznáte často až na druhý pohled. Proč se podlaha takto maskuje? Jsou situace, v nichž je požadován vzhled přírodní krytiny, ale její vlastnosti se do určitých podmínek nehodí.

Foto: eArch

Když se podlaha maskuje Chtěli byste dlažbu, ale přijde vám chladná a podlahové topení budovat nezamýšlíte. Nebo byste rádi dřevěnou podlahu v barvách exotického dřeva, ale... ta je příliš drahá. Existuje řešení – pořídit si napodobeninu vytouženého materiálu.

Foto: eArch

Dům plný světla V okrajové čtvrti Brna – Modřicích – vás na prvý pohled zaujme rodinný dům, jehož architektonický styl nese výrazné rysy prvorepublikového funkcionalismu. Nezakryje je ani „líčidlo“ v podobě pastelových barev na fasádě domu.

Foto: eArch

Nejvhodnější kotel pro váš domov V době, kdy zajištění tepelné pohody v domovech „ukusuje“ značnou částku z domácího rozpočtu a ceny energií podle prognóz odborníků nadále porostou, je třeba věnovat náležitou pozornost výběru vhodného kotle.

Foto: eArch

Fantasy zahrada Jan Sláma je sběratel čarověníků, fanfarón a živel. A živelně krásná je i jeho fantazijní zahrada, plná zahradnických skvostů. Je na seznamu dvaceti nejatraktivnějších sbírek toho druhu na světě.

Foto: eArch

Prázdniny Chata v alpském stylu byla postavena v horách ve Francii teprve před pár lety. Dýchá na vás osobitým retro stylem 50. let, ale i útulným zařízením přizpůsobeným dětem.

Klíčová slova:

Generální partner
Hlavní partneři