Novinky a názory / historie a teorie

ERA21 Speciál 2009 - Vyděšeni designem?

Pamatuji si svou první návštěvu brněnské kavárny Onyx, nedlouho po jejím otevření: v ošoupaných džínách v bílých kožených křesílkách na pozadí nablýskaných stěn kazily celkový dojem, nedej bože, abych něco rozlila. Příště jedině v bílém mohérovém roláku! Vybavuji si také svou první (a druhou) návštěvu milánského nábytkového veletrhu: stovky designových pohovek, plastových židliček, dýhovaných knihoven, plisovaných lustrů, vzorovaných tapet a nejrůznějších doplňků se po osmi hodinách strávených prohlídkou tisíců metrů čtverečních výstavní plochy ve společnosti davu vydesignovaných pozorovatelů obtěžkaných desítkami prospektů jeví všechny stejné. Jediné, co si opravdu uvědomujete, je únava.

EARCH.CZ , 8. 7. 2009

Kolik designu je „tak akorát“? Jak dlouho může trvat nadčasovost? Kde končí luxus a začíná zvrhlé plýtvání? Je možné, že některé interiéry nás svou dokonalostí odpuzují a jiné nám svou nedokonalostí učarují? Je to zásluha interiérů a jejich tvůrců, nebo jejich konzumentů? Jakou roli zde hrají investoři? Je důležitější koncept, fungující provoz nebo dokonalé zpracování? Lze donekonečna vymýšlet nové a nové tvary, materiály, barvy, vzory… či jejich kombinace? Můžeme, a chceme, dosáhnout toho, aby se v interiéru cítili dobře všichni, nebo alespoň maximum návštěvníků? Lze vytvořit nezapomenutelný dojem něčím, co je úplně normální?  

Nelze. Pestrost je na místě, každý interiér si svého fanouška jistě najde. První dojem je důležitý, stejně jako kvalita nabízených služeb. Račte vstoupit do světa filmových scénářů, gastronomických požitků, kávových dýchánků, kulturních zážitků i pracovních povinností a posuďte, ve kterém z námi vybraných interiérů byste se cítili dobře vy.  

Vyděšeni designem? | Zuzana Morávková

Era 21 – Speciál 2009 Téma: Račte vstoupit

Foto: eArch

5 EDITORIAL Zuzana Morávková 6 Z FIKCE DO REALITY Rozhovor Karolíny Jirkalové s architektkou Marcelou Steinbachovou 10 KOVÁŘOVA KOBYLA NEMÁ CHODIT BOSA Rozhovor Adama Gebriana s architektem Jiřím Zhořem 14 REKONSTRUKCE KINA SVĚTOZOR V PRAZE Marcela Steinbachová /Skupina 18 ÚPRAVA VSTUPNÍCH PROSTOR KINA AERO V PRAZE Marcela Steinbachová, Martin Rusina / Skupina 20 JOSEBAR V ÚSTÍ NAD LABEM Jiří Zhoř 24 SHOWROOM DNB V BRNĚ Jiří Zhoř 26 REKONSTRUKCE GALERIE JAROSLAVA FRAGNERA V PRAZE Luboš Jíra / A. D. Studio 30 DIZAJN HOTEL CAKOV:MAKARA 21 V BRATISLAVE Kalin Cakov, Emil Makara, Metodiy Monev, Martin Boška, Ján Obušek, Tomáš Umrian, Tomáš Hál, Katarína Števonková, Viera Kročková, Marina Rumanová / cakov-makara 34 HOTELOVÝ KLUB V NOVÉM JIČÍNĚ Milena Galátová 38 CAFÉ FARA V KLENTNICI U MIKULOVA Marek Štěpán / Atelier Štěpán, Radek Džiuban 42 RESTAURACE MOLO 22 V PRAZE Jan Růžička / chiaro design 44 RESTAURACE KOISHI V BRNĚ Nicol Gale 46 KAVÁRNA KLAFÉ V BRNĚ Michaela Honsová, Soňa Matoušková, Andrea Slezáková 48 REKONSTRUKCE INTERIÉRŮ ČKA V PRAZE Darja Štursová, Ondřej Kafka / MOAD 50 INFORMAČNÍ STŘEDISKO STŘEDOČESKÉHO KRAJE V PRAZE Jakub Havlas, Jan Hájek, Pavel Joba, Jitka Sedláčková / Atelier M1 architekti 52 JDĚTE DO TOHO! Rozhovor Zuzany Morávkové s architektkou Amandou Levete

Klíčová slova:

časopis ERA21

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři