Novinky a názory / zprávy

Harmonie architektury a výtvarného umění – nové výstavy ve Winternitzově vile

Maison Verley na fotografii Adama Štěcha Foto: Adam Štěch

Kurátor Adam Štěch navštívil na svých cestách řadu míst, kde se potkává architektura a výtvarné umění. Jejich výběr představuje na fotografiích ve Winternitzově vile. Výstava nese název Syntéza: Umění a architektura v harmonickém souznění. Také v zahradě vily se otevírá nová výstava soch s názvem Otisky. Najdeme tu díla umělců Kropáčové Morové, Cimaly, Kintery, Filípka a Skalického – od 1. března až do 19. května.

Winternitzova vila , 28. 2. 2024

Výstavní cyklus Winternitzovy vily pro rok 2024 rozvede odvěké téma propojení architektury a výtvarného umění v mnoha různých podobách. Kurátor Adam Štěch ve spolupráci se svými kolegy ze skupiny OKOLO Matějem Činčerou a Janem Klossem připraví v průběhu roku tři výstavy reflektující propojení architektury a výtvarného umění. Kurátorka Kristýna Jirátová zase v zahradě představí díla českých sochařů.

„První architektonická výstava Syntéza: Umění a architektura v harmonickém souznění představuje můj osobní výběr 14 staveb, které v sobě bytostně propojují architekturu a výtvarné umění v odlišných rovinách. Ať už to jsou rozmanité umělecké Gesamtkunstwerky, neboli totální umělecká díla, ve kterých se architektura a výtvarné umění harmonicky a přirozeně doplňují, nebo jedinečné umělecké ateliéry a domy výtvarníků,“ představuje svůj koncept kurátor interiérové výstavy Adam Štěch. 

Bohatý obrazový materiál vás provede téměř po celém světě a představí méně i více známé architektonické projekty, v jejichž příbězích hraje výtvarné umění zcela esenciální roli. Domy výtvarných umělců koncipované jako výjimečná místa kreativity i veřejné stavby, ve kterých zaujímá umělecká stránka své dominantní postavení. To vše reflektuje jedinečnou symbiózu těchto dvou svébytných uměleckých disciplín, kterou kurátor Adam Štěch zachytil při svých návštěvách těchto skvostů.

Na výstavě se tak můžete projít třeba po italském městě stvořeném z umění – Gibellina Nuova, usebrat se v katedrále svatého Michala v Coventry, snít v domě belgického vizionáře Panamarenka, nebo si posedět u mohutného krbu v domě Maison Verley, který navrhl maďarský sochař a architekt Pierre Székely.

Foto: Dagmar Kropáčová Morová, Nohy / dav, 2017, sádra

Umělecké téma výstavy rozvíjí i její originální prostorová instalace Matěje Činčery a Jana Klosse, která symbolicky obě disciplíny směle propojuje.

„Téma letošního cyklu Umění a architektura nás inspirovalo k rozšíření výstavního konceptu. Umění, které je zde zastoupeno zahradními sochami, komunikuje jemným způsobem jak s architekturou Adolfa Loose, historií vily, tak s prostorovou instalací, která vizuálně připomíná taktéž sochy. Věříme, že tato symbióza přinese návštěvníkům hluboký zážitek,“ zvou na obě výstavy provozovatelé vily Kristina a David Cysařovi.

Foto: Od 1. března až do 19. května budou ve Winternitzově vile probíhat dvě výstavy. První z nich představí fotografie z cest Adama Štěcha a druhá sochařská proběhne v zahradě vily.

Výstava Otisky je první ze série tří výstav, které v letošním roce proběhnou na zahradě Winternitzovy vily a volně navážou na interiérové výstavy. „Výběr šesti sochařů, kteří se v rámci první výstavy v prostoru zahrady objeví, odkazuje vybranými díly jak na samotnou architekturu vily, tak přeneseně i na její pohnutou historii. V sochách Kropáčové Morové, Cimaly, Kintery, Filípka i Skalického můžeme vnímat vzdálené otisky minulosti, původních obyvatel i dalších lidí, kteří vilu obývali, ale také stopy minulých i současných myšlenek a rozhodnutí. Pavel Dušek pak ve svém díle, vytvořeném přímo pro výstavu, přenese fragment interiéru vily na její čistou bílou fasádu,“ popisuje kurátorka Kristýna Jirátová. Výstava Otisky je v rámci běžné otevírací doby vily pro návštěvníky zdarma.

Kurátor a autor fotografií a textů výstavy Syntéza: Adam Štěch

Kurátorka výstavy Otisky: Kristýna Jirátová

Grafický design a instalace: Matěj Činčera, Jan Kloss, Adam Blažek

Termín konání akce: 1. 3. – 19. 5. 2024

Lokalita: Winternitzova vila, Na Cihlářce 10, Praha 5

Otevřeno: neděle až středa 12–18 hodin

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři