Ředitelka platformy Iconic Houses Natascha Drabbe Foto: Iconic Houses
Novinky a názory / názory a komentáře

Ikony pod palcem. Nizozemská historička mapuje nejlepší stavby 20. století, které jsou přístupné veřejnosti

Domy nejslavnějších architektů a architektek 20. století i díla zapomenutých osobností. Ty všechny spadají do mezinárodní sítě Iconic Houses, která sdružuje architektonicky unikátní stavby po celém světě včetně Česka, které mají jedno společné – můžete se vydat na jejich prohlídku.

Matěj Beránek , 27. 3. 2023

Nejmladší památka

Přímo v historickém centru Utrechtu se za domy na středověce křivolakých a stísněných parcelách krčí jedna nízká stavba, která nemá s okolními stavbami prakticky nic společného. Po všech stránkách atypický dům navrhl zkraje devadesátých let jako svůj domov nizozemský architekt Mart van Schijndel (1943–⁠1999). Stavba vyniká svou křehkostí díky průsvitným stěnám ze skla, vzdušností i mimořádně prosvětlenými interiéry navzdory své velmi komplikované poloze. Introvertně se uzavírá před okolním světem sám do sebe, aby uživatelům zajistil poklidné bydlení v rušné části města.

Právě tento dům, který byl už roku 1999 prohlášen vůbec nejmladší chráněnou stavbou celého Nizozemska, odstartoval další velký příběh. Natascha Drabbe se po předčasné smrti svého manžela, talentovaného architekta tvořícího v duchu postmodernismu, rozhodla pečovat o jeho profesní odkaz. A jedním z kroků vystudované historičky architektury bylo zpřístupnění utrechtské vily veřejnosti. Hledala inspiraci, jak celý záměr uskutečnit, ke svému údivu ale nenašla žádnou organizaci, která by jí s tím pomohla.

„Rozhodla jsem se dům jednou měsíčně otevřít komentovaným prohlídkám pro milovníky architektury jako způsob, jak zachovat jeho myšlenky. Dům je po architektonické stránce příliš významný na to, abych si ho nechala jen sama pro sebe. Inspiruje lidi, a to je důvod, proč jej ráda s ostatními sdílím. Když jsem ho ale otevřela, vyvstala celá řada otázek, co dovolíte, nebo nedovolíte svým hostům, jak oslovíte nové publikum, jak vyprávíte svůj příběh, co za aktivity a služby nabízet nad rámec komentovaných prohlídek a tak dále. Hledala jsem odpovědi u kolegů, a protože neexistovala žádná síť odborníků, kteří spravují domy architektů sloužící jako muzea, založila jsem ji sama,“ říká Natascha Drabbe.

Pod názvem Iconic Houses tak nizozemská manažerka kulturních a uměleckých projektů roku 2012 založila úspěšnou platformu sdružující architektonicky důležité stavby, které jsou přístupné veřejnosti (v angličtině se takovým typům objektů říká „house museum“). Nezisková organizace Iconic Houses aktuálně zaštiťuje necelé dvě stovky takových staveb po celém světě – v drtivé většině případů se nachází v Evropě a severní Americe. Najdeme mezi nimi třeba legendární vilu Fallingwater od Franka L. Wrighta, Le Corbusierovu vilu Savoye, vlastní rodinný dům Miese van der Rohe, pozapomenutou vilu E-1027 od Eileen Gray nebo Casa Milà od Antoni Gaudího. A nechybí ani tuzemští zástupci – na seznamu Iconic Houses najdeme celkem dvanáct domů-muzeí napříč Českou republikou.

Foto: Mart van Schijndel House v Utrechtu byl po smrti architekta prohlášen vůbec nejmladší památkou Nizozemska

Reprezentanti Česka

Vysoký počet českých staveb pod hlavičkou Iconic Houses i dobrá poloha pro cestování do dalších středo a východoevropských metropolí motivovaly Nataschu Drabbe k uspořádání letošní mezinárodní konference v Praze. Z toho důvodu také podnikla během února cestu po všech tuzemských stavbách spadajících pod její síť, aby se osobně přesvědčila o tom, že všechna místa jsou připravená na návštěvy hostů konference.

„Ohromila mě Semlerova rezidence v Plzni od Adolfa Loose, hlavního mistra našeho programu. V Plzni navíc působí velmi zapálený tým odborníků, kteří o toto dědictví pečují, a je zajímavé pozorovat, co vše tady už vzniklo. Velký dojem na mě udělala také Volmanova vila od velmi málo známých architektů Jiřího Štursy a Karla Janů,“ vyjmenovává Drabbe své favority z českých zástupců Iconic Houses, mezi které dále patří vila Tugendhat, Müllerova vila, Muzeum věžáku, vila Stiassni, Jurkovičův dům, dům v Lidicích, Muzeum Josefa Hoffmanna, Brummelův dům, Semlerova rezidence, Adolf Loos Apartment and Gallery a Bílkova a Rothmayerova vila.

Foto: Do sítě Iconic Houses spadá celkem 13 českých staveb - mezi nimi i Muzeum věžáků Kladno

Mezinárodní konference proběhne 22. až 26. května v pražské Národní technické knihovně, kde první den dopoledne zazní řada přednášek o architektuře 20. století v podání mnohých odborníků – například Adama Štěcha nebo Vladimíra Šlapety. Cílem konference je probudit diskuzi mezi jednotlivými členy a zeměmi o tom, jak se starat o architektonické dědictví, které spravují, a jaké další aktivity lze provozovat. Tím největším lákadlem je však organizovaná prohlídka všech českých adres na mapě Iconic Houses, což ocení především zahraniční hosté.

„Zorganizovat si takový kompletní program je pro jednotlivce poměrně komplikované, protože ne všechny domy jsou otevřené v době, která vám vyhovuje. Pro naši skupinu však udělají výjimku, takže neexistuje efektivnější způsob, jak tento výlet uskutečnit, než nyní s námi. Možnost jejich prohlídek a získání informací o architektuře v doprovodu většiny odborníků, kteří se zabývají tématy našeho moderního dědictví, historie architektury, soukromých majitelů významných domů, stavebně-restaurátorských a muzejních odborníků, kteří tyto domy spravují,“ láká na konferenci Ikony české avantgardy: autenticita & rozmanitost stylů Natascha Drabbe.

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři